Φτηνό ηλιακό πάνελ από... ανθρώπινα μαλλιά!

Διαβάστηκε από 1228 αναγνώστες -

Η μελανίνη, το συστατικό που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας, είναι ευαίσθητο στο φως και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αγωγός, όπως ανακάλυψε πρόσφατα ένας 18χρονος από το Νεπάλ.

 

Ο Malin Karki προσπαθούσε εδώ και κάποιο καιρό να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια από υδρο-κύμματα, όταν το πρότζεκτ άρχισε να γίνει αντί-οικονομικό. Εκείνη την περίοδο έτυχε να διαβάσει ένα βιβλίο του Stephan Hawking που μιλούσε, εκτός των άλλων, για τη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού από τα μαλλιά και πήρε την ιδέα για την πιθανή χρήση τους ως αγωγοί.

Ο ίδιος και τέσσερις συμφοιτητές του δημιούργησαν ένα πρωτότυπο, το οποίο ανακάλυψαν ότι μπορεί να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο ή μια τετράδα μπαταριών.

Τα πάνελ είναι τετράγωνες κατασκευές 38 εκατοστών και έχουν τη δυνατότητα να παράγουν 18W με κόστος τα $38, ποσό που όμως, όπως λέει ο ίδιος ο Karki, μπορεί να πέσει στο μισό στη μαζική παραγωγή.

Αυτή η χαμηλού κόστους συσκευή ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επαναστατικό βήμα στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, προσφέροντας φτηνή ενέργεια σε μάζες πληθυσμού και χρησιμοποιώντας υλικά που είναι κοινά σε όλο τον πλανήτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ