Μικρή πτώση των φωτοβολταϊκών, άνοδος των CSP μέχρι το 2015

Οι πτωτικές τάσεις των κυβερνητικών επενδύσεων στον τομέα των φωτοβολταϊκών, φαίνεται να επηρεάζουν την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή αγορά, η οποία θα φτάσει στα ¤6.57 δισ. ως το 2015, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Frost & Sullivan.

 

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η Ευρωπαϊκή αγορά συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (CSP) φαίνεται να μεγαλώνει από τα ¤2.1 δισ. στα ¤5.2 δισ., με τις περικοπές της κυβερνητικής στήριξης, όμως, και τις ενδείξεις για περαιτέρω περικοπές να δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Ελβετία, μεταξύ άλλων, έχουν κάνει περικοπές των feed-in tariff τους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν γίνει προτάσεις για αντικατάσταση των FiT με άλλες μορφές παροχής κινήτρων. Για παράδειγμα, η Γαλλία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα προσθέσει μια εγχώρια απαίτηση περιεκτικότητας της τάξης του 10% στους κατασκευαστές μονάδων, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα μπόνους. Η Αυστρία έχει μειώσει τα FiT για τις εγκαταστάσεις κάτω των 500kW, αλλά την ίδια στιγμή διπλασίασε τον προϋπολογισμό της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Frost & Sullivan δήλωσε ότι οι τιμές των συστημάτων συνεχίζουν να πέφτουν, λόγω των πιέσεων στις τιμές των Ευρωπαίων κατασκευαστών από τους Κινέζους ομολόγους τους, γεγονός που με τη σειρά του έχει αναγκάσει τις αναποτελεσματικές εταιρείες σε έξοδο από την αγορά.

Ωστόσο, στην αγορά CSP, οι προγραμματιστές της τεχνολογίας συνεχίζουν να καινοτομούν και να επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους της ενέργειας. Η δυναμική για παραγωγή χαμηλού κόστους ηλιακής ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα, έχει αποδειχθεί ελκυστική για τους επενδυτές.

Δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους γίνονται μικρότερα, θα είναι επιτακτική ανάγκη για τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών να παράγουν πιο αποτελεσματικές μονάδες, αναφέρει η έκθεση της εταιρείας ερευνών. Η συνολική αγορά μπορεί να λάβει νέα ώθηση, εάν η ενέργεια από τα CSP, η οποία μπορεί να αποθηκευτεί ή να συνδυαστεί με το φυσικό αέριο, γίνει ανταγωνιστική μέσα στην επόμενη δεκαετία, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας και των οικονομιών κλίμακας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ