Έκθεση της EPIA προβλέπει «φωτοβολταϊκό» μέλλον για την Ευρώπη

Με την δημοσίευση της έκθεσής της, «Connecting the sun: solar photovoltaics on the road to large scale grid integration», η EPIA προβλέπει ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να καλύψουν ως και το 25% των ενεργειακών αναγκών της γηραιάς ηπείρου μέχρι το 2030.

 

Με την ΕΕ να δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% κάτω από τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2050, το μερίδιο του λέοντος της μείωσης θα πρέπει να προέλθει από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των διάφορων εμποδίων για μείωση του CO2 σε άλλους τομείς. Η έκθεση αναφέρει ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν ήδη ενσωματωθεί σημαντικά στο δίκτυο και δεν υπάρχουν τεχνικά όρια για ενσωμάτωση μεγάλης κλίμακας.

«Οι άνθρωποι θέλουν ηλιακή ενέργεια», λέει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA), Winfried Hoffmann, στον πρόλογό του στην έκθεση, «Και ακόμη και οι σκληρότεροι επικριτές της στους τομείς της συμβατικής ενέργειας, θα πρέπει τελικά να συμφωνήσουν ότι σύμφωνα με όλα τα σενάρια που οραματίστηκαν για τις επόμενες δεκαετίες, τα φωτοβολταϊκά θα να ένα μεγάλο μέρος του μείγματος της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης (και του κόσμου), χάρη στα οικονομικά πλεονεκτήματά τους. Έτσι είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν οι συνέπειες της αυξανόμενης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό δίκτυο. Με τη μελέτη αυτή, θα εξετάσουμε αυτές τις επιπτώσεις, θα παρουσιάσουμε ρεαλιστικές επιλογές για την αντιμετώπισή τους, και θα κάνουμε σαφείς συστάσεις πολιτικής με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας».

Η έκθεση απευθύνει έκκληση για στενό διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, των διαχειριστών συστημάτων διανομής (DSOs) και των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (TSOs) ενέργειας, ώστε να διασφαλιστούν μελλοντικές επενδύσεις υποδομής δικτύου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ευελιξία που απαιτείται για την αξιοποίηση του δυναμικού των φωτοβολταϊκών και των άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με την επέκταση των επιλογών αποθήκευσης, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, καθώς και της διαχείρισης της ζήτησης μέσα από την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, η EPIA λέει ότι ο συμπληρωματικός χαρακτήρας των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας σημαίνει ότι οι δύο τους θα μπορούσαν να προμηθεύουν το 45% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έως το 2030 .

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση δέχεται ότι οι προσαρμογές των υποδομών θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών, επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής των φωτοβολταϊκών συστημάτων - από έως ¤ 2,3 / W σήμερα στον οικιακό τομέα, σε πρόβλεψη ¤ 1,3 / W το 2022 - θα διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητά τους. Σε σχέση με αυτή την παρατήρηση, η έκθεση καλεί για ανάπτυξη κινήτρων της αυτο-κατανάλωσης με την προϋπόθεση ότι εκείνοι που καταναλώνουν τη φωτοβολταϊκή ενέργεια που παράγουν δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε δαπάνες δικτύου και φόρους.

«Τα φωτοβολταϊκά έχουν διανύσει πολύ δρόμο σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Hoffmann, «Τώρα, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα βήματα που θα μας επιτρέψουν να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυνατότητές τους στο έπακρο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ