Conergy: Ελλάδα και Φωτοβολταϊκά πέρα από την κρίση

Διαβάστηκε από 1086 αναγνώστες -

Σε editorial του προέδρου της Conergy Ελλάδος, Δρ. Μελισσόπουλου, η εταιρεία δίνει μια εικόνα σχετικά με την έως τώρα ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα, αλλά και για το μέλλον του κλάδου.

 

Παρατίθεται το κείμενο:

Πολλά έχουν γραφεί και πολλά περισσότερα έχουν λεχθεί για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών καταγράφηκε ως η 5η μεγαλύτερη σε μέγεθος στην Ευρώπη και η 10η παγκοσμίως για το 2011. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να συμπεράνει ότι αν δεν βρισκόμασταν εν μέσω οικονομικής κρίσης η ανάπτυξή της θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη.

Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πλέον γνωστά και ορατά στον κλάδο. Γραφειοκρατικά εμπόδια στην αδειοδοτική διαδικασία κυρίως στην παροχή όρων σύνδεσης από την ΔΕΗ, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Λ.ΑΓ.Η.Ε.), η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και φυσικά τα πρόσφατα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών βάζουν «φρένο» στην αναπτυξιακή πορεία των φωτοβολταϊκών.

Όμως παρά τις δυσκολίες, οι προοπτικές στον κλάδο παραμένουν ενθαρρυντικές. Από τα πρώτα στοιχεία του 2012 προκύπτει ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση της ετήσιας εγκατεστημένης ισχύος σε σχέση με πέρυσι. Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ γενικότερα, χωρίς αμφιβολία, πρέπει να ληφθεί υπόψη και να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας αλλά και της εθνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε ΑΠΕ και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούμε αντιμετωπίζοντας έτσι την περιβαλλοντική απειλή, ενισχύοντας την αγορά και συμβάλλοντας δυναμικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η πολιτεία και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σταθούν σε αυτό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό ενός μακροπρόθεσμου και σταθερού προγράμματος που θα αποπνέει εμπιστοσύνη πια σε ενδιαφερόμενους επενδυτές ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ