Φωτοβολταϊκά : 104 ΜW οι νέες εγκαταστάσεις τον Ιούλιο

Διαβάστηκε από 1014 αναγνώστες -

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίστηκε η ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, αφού για τον μήνα Ιούλιο η ισχύς των συστημάτων που τέθηκαν σε λειτουργία έφτασε τα 104 MW.

 

Όπως προκύπτει, κατά τον μήνα Ιούλιο τέθηκαν σε λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 104 MW, εκ των οποίων τα 25 MW αφορούν οικιακές εγκαταστάσεις και τα 79 MW εγκαταστάσεις άνω των 10 kWp (συγκριτικά, το μήνα Ιούνιο τέθηκαν σε λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 117 MW). Έτσι, με βάση και τα καινούργια στοιχεία, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών συστημάτων (διασυνδεδεμένων και μη), μέχρι και το τέλος Ιουλίου, ανέρχεται στα 1.105 ΜW.

Επιτακτική η αναθεώρηση των στόχων
Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο στόχος των 1.500 MW για τα φωτοβολταϊκά, με ορίζοντα το 2014, φαίνεται ότι θα καλυφθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι είχε προβλεφθεί. Για παράδειγμα, το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου, η ισχύς των νέων σε λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων έφτασε τα 500 MW.  Όπως υποστηρίζεται και από φορείς που σχετίζονται με την Πράσινη Ενέργεια, όπως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση αναθεώρηση των στόχων, προκειμένου να ενισχυθεί μια αγορά που συνεχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ακόμη και μετά τις πρόσφατες μειώσεις στις ταρίφες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ και ο πρόεδρος του ΣΕΦ, κ.Α.Ζαχαρίου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε αναμονή αρκετές αιτήσεις σύνδεσης, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο στόχος των 1.500 MW, θα καλυφθεί γρήγορα, μια και προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2012 να προστεθούν ακόμα περίπου 200 ΜW,  Επομένως, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του και τα τελευταία στοιχεία, προκειμένου η αγορά της ενέργειας να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε μια εποχή όπου η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και οι θέσεις εργασίας πολύτιμες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ