Καθαρισμός 22 τόνων σκουπιδιών από τα Νησιά Γκαλαπάγκος

2.406 επισκέψεις στο άρθρο

Περισσότεροι από 22 τόνοι σκουπιδιών έχουν συλλεχθεί από τον Ιανουάριο από τις ακτές των Νήσων Γκαλαπάγκος, σύμφωνα με αξιωματούχους του Εθνικού Πάρκου που ανήκει στον Ισημερινό.

Ο καθαρισμός των παράκτιων σκουπιδιών έχει ως στόχο να μελετήσει «την πιθανή άφιξη χωροκατακτητικών ειδών στα απόβλητα που φέρνουν τα ρεύματα των ωκεανών ακόμα και από την Ασία», αναφέρει η δήλωση του πάρκου.

Τα Γκαλαπάγκος, το ηφαιστειακό αρχιπέλαγος του Ειρηνικού που ενέπνευσε τη θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου, βρίσκονται περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ισημερινού. Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών φτάνει στις ακτές του νησιού από τις ακτές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, και ακόμη και από την ασιατική ήπειρο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα περισσότερα από τα σκουπίδια προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό, καθώς ο Ισημερινός έχει αυστηρό όριο για τους επισκέπτες και μόνο 26.000 άτομα ζουν στα τέσσερα κατοικημένα νησιά.

Το εθνικό πάρκο, που δημιουργήθηκε το 1959, προστατεύει το 97% της επιφάνειας των νησιών. Τα Γκαλαπάγκος έχουν ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ενδημικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών γιγαντιαίων χελωνών και πιγκουίνων. Το 1978 η UNESCO χαρακτήρισε τα νησιά ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, και ιδρύθηκε επίσης μία προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή έκτασης 138.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Επιπλέον, ένα καταφύγιο 38.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στο οποίο απαγορεύεται η αλιεία, δημιουργήθηκε μεταξύ δύο εκ των νησιών. Αυτά τα ύδατα φιλοξενούν σήμερα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση καρχαριών παγκοσμίως.

Οι αρχές του Γκαλαπάγκος επίσης έχουν θέσει περιορισμούς για κατασκευές στα νησιά, προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απαγορεύουν τις πλαστικές σακούλες, ώστε να προστατεύσουν το μοναδικό περιβάλλον των νησιών.

Πηγή; naftemporikigr