Προσφέρουν αποτελεσματική ψύξη & θέρμανση όλο το χρόνο.
Εύκολη εγκατάσταση, σε κάθε χώρο – σπίτι ή επιχείρηση.
Μειώνεις το κόστος θέρμανσης έως και 70%, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα.
Πετυχαίνεις εξοικονόμηση έως 100% με σύνδεση σε φωτοβολταϊκά.
Οι αντλίες θερμότητας έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τη θέρμανση, την ψύξη και – σε αρκετές περιπτώσεις – την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματικό χώρο. Η λειτουργία τους βασίζεται στην ίδια αρχή με εκείνη ενός ψυγείου ή ενός κλιματιστικού: αντλούν ενέργεια από το περιβάλλον, καταναλώνοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, αφού μειώνεται η ανάγκη για πετρέλαιο ή ξύλα και περιορίζεται η κατανάλωση ρεύματος. Οι αντλίες θερμότητας διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, ανάλογα με την τεχνολογία τους: τις αερόψυκτες (τύπου αέρα-αέρα και αέρα-νερού) και τις υδρόψυκτες (τύπου νερού-νερού, εδάφους-νερού και νερού-αέρα). Αν και οι δυνατότητες που προσφέρουν είναι πολλές, αρκετοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνει η επιλογή μιας τέτοιας λύσης. Το 4green παρουσιάζει αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρεις πριν την εγκατάσταση, τα οφέλη, τις παγίδες που πρέπει να αποφύγεις και πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή για το σπίτι ή την επιχείρησή σου.

Γιατί να επιλέξετε μια αντλία θερμότητας - Τα οφέλη
- Οι αντλίες θερμότητας για να λειτουργήσουν, εκτός από τον ηλεκτρισμό, μπορούν να συνδεθούν και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα ηλιακά πάνελ και φυσικό αέριο.
- Επίσης, μπορούν να αποδώσουν θερμότητα στον χώρο, ενώ η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κυμαίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε αντίθεση με έναν λέβητα πετρελαίου ή αερίου.
- Εξίσου σημαντικό είναι ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής με ελάχιστη συντήρηση (απαιτείται καθαρισμός ανά μερικούς μήνες) και χαμηλό κόστος συντήρησης (από τεχνικό, κάθε έτος). Μια ποιοτική και επώνυμη αντλία θερμότητας εφόσον επιλεχθεί και εγκατασταθεί σωστά και κατά τη διάρκεια ζωής της τηρούνται οι οδηγίες τακτικής συντήρησης της, μπορεί να έχει διάρκεια ζωής πάνω από τα 20 έτη σε άριστη λειτουργία!
- Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας γίνεται γρήγορα και εύκολα. Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στο χώρος σας. Επίσης, δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
- Τέλος, εντάσσονται στις ανανεώσιμες μορφές παραγωγής θερμότητας/ψύξης, προσφέροντας χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (δηλαδή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον).
Τι πρέπει να προσέξετε
Για την επιλογή της κατάλληλης αντλίας θερμότητας, πρέπει να λάβετε υπόψη τα ήδη υπάρχοντα θερμαντικά σώματα και τις θερμικές απώλειες που έχει ο κάθε χώρος.
Τα ερωτήματα που μπορούν να τεθούν είναι τα εξής:
- Υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα σώματα;
- Ποιές οι αποδόσεις του κάθε σώματος σε σχέση με τις θερμοκρασίες προσαγωγής;
- Ποιές είναι οι θερμικές απώλειες σε κάθε χώρο;
- Τι μόνωση διαθέτει το κτίριο;
Το πρώτο ερώτημα αφορά στο είδος των σωμάτων (πχ καλοριφέρ, fan coil, ενδοδαπέδιο σύστημα). Αυτό μας βοηθάει, για αρχή, στην επιλογή αντλίας (στην περίπτωση που υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα σώματα), έτσι ώστε να συνδέσουμε τη σωστή αντλία στο σύστημά μας. Εναλλακτικά, εάν πρόκειται για νέο κτίριο ή θέλουμε να κάνουμε ολοκληρωτική αλλαγή και στα θερμαντικά σώματα, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τελική μας επιλογή. Το δεύτερο ερώτημα είναι πιο απλό, καθώς αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι η θερμοκρασία του νερού που απαιτείται ώστε να καλύψουν τον χώρο που είναι τοποθετημένα (ή θα τοποθετηθουν) τα θερμαντικά σώματα. Για το τρίτο ερώτημα, η μελέτη για τις θερμικές απώλειες, καλό θα είναι να γίνεται για τη σταθερή θερμοκρασία που επιθυμούμε να διοχετεύεται και να διατηρείται στον χώρο (πχ 21°C), ενώ επίσης καλό θα είναι να γίνει έλεγχος της απόδοσης της αντλίας θερμότητας στη χαμηλότερη θερμοκρασία του περιβάλλοντος που θα τοποθετηθεί. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η μόνωση που διαθέτει το κτίριο. Στην περίπτωση που είναι νεόδμητο, η επιλογή της ισχύς της αντλίας, μπορεί να είναι μικρότερη, που αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους κατανάλωσης ρεύματος. Το αντίθετο ισχύει σε παλαιότερα κτίρια, με χαμηλότερη ποιότητα θερμομόνωσης.
Σε κάθε περίπτωση, πριν επιλέξετε κάποια αντλία, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, για να προχωρήσει σε μηχανολογική μελέτη.
Πώς θα την αποκτήσετε - Οι τιμές
Αν χρησιμοποιήσετε την επιδότηση του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μπορείτε να καλύψετε ως και 70% του κόστους της αντλίας θερμότητας. Η επιδότηση για τις αντλίες θερμότητας είναι στο 60-70% (αρκεί να είστε δικαιούχοι επιδότησης στο σύστημα θέρμανσης). Το κόστος της για αγορά και εγκατάσταση κυμαίνεται από 3-12 χιλιάδες ευρώ (+1.500 ευρώ, αν θέλετε και ζεστό νερό). Διαφορετικά, η αγορά προσφέρει χρηματοδοτικές λύσεις. Δηλαδή, όπως σε όλα τα καταναλωτικά προιόντα, έτσι και στις αντλίες θερμότητας υπάρχει και η λύση των δόσεων. Η αλήθεια ό,τι το κόστος για την αγορά μιας αντλίας θερμότητας είναι υψηλό (ως απόλυτος αριθμός), ειδικά στην εποχή που ζούμε. Ωστόσο, πρόκειται για μια επένδυση που είναι οικονομική και αποδοτική. Πολλές φορές ισχύει το λαϊκό ρητό, αλλά και ένας άγραφος κανόνας της αγοράς που συνοψίζονται στο «ό,τι πληρώσεις παίρνεις». Δηλαδή, η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται, ειδικά αν αναλογιστούμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (ακόμα περισσότερο τώρα με την ενεργειακή κρίση) μπορεί να ξεπεράσει και το 60%! Αυτός είναι και ο λόγος που συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον από το αγοραστικό κοινό.
Συμπέρασμα
Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να «τρελάθηκαν» όλοι ξαφνικά και να βλέπουν μία λύση-πακέτο στις αντλίες θερμότητας. Ναι, αν δείτε απλά μία τιμή μπορεί να πείτε ό,τι δεν μπορείτε να την αγγίξετε. Παίρνοντας όμως μολύβι και χαρτί, κάνοντας τους λογαριασμούς βλέπειτε ό,τι όχι απλά συμφέρει, αλλά θα εξασφαλίσετε θέρμανση, ψύξη και αν θέλετε και ζεστό νερό για πολλά χρόνια και κυρίως οικονομικά. Τώρα που η αγορά σας δίνει και όλα τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία απόκτησης το σκέφτεστε ακόμα;