Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Διαβάστηκε από 3118 αναγνώστες -

Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία και επετεύχθη στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

 

«Εκπληκτική παραίτηση της Αμερικής από τον ηγετικό της ρόλο και σοβαρή απειλή για το μέλλον του πλανήτη». Με αυτά τα λόγια σχολίασε η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την αναμενόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση της χώρας του από την ιστορική διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταλήξει στην επιλογή της απόσυρσης από τη Συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, που συνομολογήθηκε το 2015. Ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξουν παραλλαγές στις διατυπώσεις που θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Τραμπ, υπονοώντας ότι η απόφασή του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί την επιστημονική τεκμηρίωση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για στρατήγημα των Κινέζων με στόχο να ζημιώσουν την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, στην κατά τα φαινόμενα ειλημμένη απόφασή του σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιστολή 22 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, που υπογράφεται και από τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, υπέρ της απόσυρσης. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές, όμως, αν ο πρόεδρος Τραμπ αρκεστεί στην αποδέσμευση από τη Συμφωνία του Παρισιού, διαδικασία που απαιτεί τρία χρόνια, ή αν επιλέξει τη συνολική απόσυρση από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή – μια πιο γρήγορη, αλλά και πολύ περισσότερο ριζοσπαστική λύση.

Με αφορμή τις πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητη», προσθέτοντας ότι «οι λύσεις στο πρόβλημα προσφέρουν απαράμιλλες ευκαιρίες». Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον Ζεράρ Αρό τόνισε ότι η συμφωνία του Παρισιού «δεν εμποδίζει την κυριαρχία των ΗΠΑ», υπενθυμίζοντας ότι μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές τάχθηκαν υπέρ της.

Πηγή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ