Τι είναι το υγιές σπίτι;

Διαβάστηκε από 4409 αναγνώστες -

Μία νέα έκθεση του Green Building Council, Health and Wellbeing in Homes της Βρετανίας, έρχεται να δώσει απαντήσεις γύρω από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα κτίριο για να μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό.

 
Το 1929 ο Richard Neutra έχτισε το Lovell Health House, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μανιφέστο για το σχεδιασμό ενός υγιούς σπιτιού, το οποίο και θα βασίζεται στα στοιχεία του καθαρού αέρα και του ήλιου. Ήταν μία ιδέα επηρεασμένη και από τη θεωρία του Freud, ο οποίος και πίστευε ότι για την θεραπεία της ψυχής των ανθρώπων σημαντικό ρόλο έπαιζε και ο χώρος διαμονής τους.
Ακόμη και σήμερα όμως, η ανάγκη κατασκευής υγιεινών κατοικιών είναι κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι και έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τους κινδύνους από τα χημικά εντός της οικίας και τη μόλυνση του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Αντίστοιχα δε και οι αρχιτέκτονες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι τα σπίτια και οι χώροι εργασίας μας, θα πρέπει να είναι περισσότερο καταφύγια που ενισχύουν την υγεία μας.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, μία νέα έκθεση του Green Building Council, Health and Wellbeing in Homes της Βρετανίας, έρχεται να δώσει απαντήσεις γύρω από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα κτίριο για να μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό.

Φυσικός φωτισμός

Είναι σημαντικό για το κτίριο το φως του ηλίου να μπορεί να το εκμεταλλευτεί για το συμφέρον του και οι μηχανισμοί των παραθύρων, δίνουν πλέον τη δυνατότητα να ελεγχθεί η θέρμανση και η ψύξη του κτιρίου, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη θερμοκρασία του, αλλά και στην ψυχολογία των κατοίκων.

Ποιότητα εσωτερικού αέρα

Οι νέες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επαρκή καθαρό, δροσερό, εξωτερικό αέρα χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος εξωτερικού ρύπων, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν και στην αφαίρεση αυτών των διαφόρων ρύπων που δημιουργούνται εντός των τοιχών της οικίας.

Θερμική άνεση

Η υπερθέρμανση των σπιτιών από την αύξηση και της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι κάτι που θα πρέπει πλέον να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά την κατασκευή, αφού έχουν αλλάξει τα δεδομένα των περιβαλλοντικών συνθηκών σε πολλές περιοχές και ειδικά στις βόρειες χώρες.

Υγρασία

Η γρασία στα σπίτια μας παράγεται από δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το στέγνωμα, το πλύσιμο, το λούσιμο και η αναπνοή, οδηγώντας στην ανάπτυξη βακτηρίων, ακάρεων της οικιακής σκόνης και μούχλας, τα οποία αντιπροσωπεύουν κινδύνους για την υγεία και το αναπνευστικό μας σύστημα. Το πρόβλημα ήταν τεράστιο για τα παλιά κτίρια, όπου οι απώλειες ήταν πολλές και μεγάλες, όμως πλέον η καλή «θωράκιση» του κτιρίου, με καλή μόνωσή του, είναι μία διαδικασία που γίνεται και θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της υγρασίας στους τοίχους.

Θόρυβος

Ο ανεπιθύμητος θόρυβος στα σπίτια, μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση μια απλή ενόχληση, αλλά στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει πλέον προβλήματα και στην υγεία μας, με διαταραχές που μας αποτρέπουν από την ξεκούραση, τη χαλάρωση και τον ύπνο, ενώ μακροχρόνια αυξάνουν το στρες, την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες. Πρόκειται για ένα ζήτημα όμως, που μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα σε νέες κατασκευές, με τον αρχιτέκτονα να μπορεί να καθορίσει επακριβώς τα επίπεδα των τοίχων, με βάση την ηχορύπανση που επιτρέπουν και αποτρέπουν.

Σχεδιασμός

Ακόμη και ο σχεδιασμός του εσωτερικού κτιρίου, παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε αυτό, αφού για παράδειγμα, μία κουζίνα και μία τραπεζαρία που ευνοεί την επίσκεψη των μελών της οικογενείας και τους επιτρέπει να φάνε μαζί και όχι μπροστά από την τηλεόραση, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες υπέρβαρων ανθρώπων, βελτιώνει τη διατροφή τους και τους αποτρέπει από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Ένα υγιές σπίτι ξεχωρίζει για:
  • την προσεκτική τοποθέτηση παραθύρων υψηλής ποιότητας που βελτιώνουν τη θέα και αυξάνουν το φως, χωρίς να διακινδυνεύουν την υπερθέρμανση,
  • τα υψηλά επίπεδα μόνωσης που κρατούν ζεστό και δροσερό το σπίτι χωρίς παρεμβάσεις,
  • τη μηχανική ανταλλαγή θερμότητας και το σύστημα εξαερισμού που ελέγχει και φιλτράρει τον καθαρό αέρα,
  • την ελαστικότητα του σχεδιασμού τους, που επιτρέπει την προσαρμογή στις διαρκείς κλιματικές αλλαγές.
  • την απλότητα των συστημάτων, που επιτρέπουν στους διαμένοντες να τα καταλάβουν και να τα λειτουργήσουν μόνοι τους.
 Πηγή
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα