Ένα θετικό βήμα για την χρήση ηλιακής ενέργειας

Αυξάνεται η χρήση φωτοβολταϊκών

Διαβάστηκε από 2103 αναγνώστες -

Η ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας αλλά και της Ιαπωνίας και Ινδίας αυξάνει τις απαιτήσεις στην αγορά για την ηλιακή ενέργεια.

 
Με θετικό ρυθμό αυξάνεται η χρήση  φωτοβολταϊκών το 2016 μεγαλύτερος από αυτόν του 2015. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές το ίδιο αναμένουμε και για το 2017. Ένα θετικό βήμα για την χρήση ηλιακής ενέργειας που μέχρι το 2011 οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν στάσιμοι. Μετά από αυτή την περίοδο στασιμότητας  η παγκόσμια απαίτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά για την ηλιακή ενέργεια παίρνει τα πάνω της.

Η Κίνα πλησιάζει την πρώτη θέση

Αν και η Κίνα χαμηλώνει τον στόχο της σε απαιτήσεις για την ηλιακή ενέργεια στις 110 GW φαίνεται να προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο για το 2020 που θέλει να φτάσει στις 169GW. Αυτό βεβαίως έχει και το αντίκτυπο του στο κλάδο που γίνονται επενδύσεις αυτή την στιγμή αφού ματαιώνονται τα πλάνα για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη και επενδύονται εκατομμύρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον άτυπο αγώνα ανάμεσα στην Κίνα και στο νούμερο ένα της αγοράς, τις Η.Π.Α.

Νέες επενδύσεις και από την Ινδία

Παράλληλα στον ανταγωνισμό σε τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα βρίσκονται η Ιαπωνία και η Ινδία με την τελευταία να αναγκάζεται να καταφύγει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας αφού υπέφερε το προηγούμενο διάστημα από προβλήματα ηλεκτροδότησης σε μαζική κλίμακα ζημιώνοντας την οικονομία της χώρας και δυσκολεύοντας την ζωή για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Το μέλλον της ηλιακής ενέργειας

Με τις τιμές να συνεχίζουν να πέφτουν και τον δείκτη απόδοσης-τιμής να ανεβαίνει σε επίπεδα συμβατικών καυσίμων φαίνεται ότι η αγορά στην ηλιακή ενέργεια έχει μέλλον. Φαίνεται η καθαρή ενέργεια να μπαίνει για τα καλά στο προσκήνιο της παγκόσμιας οικονομίας, με πολλές μεγάλες δυνάμεις να ανταγωνίζονται, μπορεί να εμφανιστούν περίοδοι στασιμότητας αλλά η γενική πορεία θα είναι αυξανόμενη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ