Έξυπνη κατοικία - έξυπνες λύσεις με το πρότυπο επικοινωνίας KNX

Έξυπνη διαχείριση φωτισμού

Οι ανιχνευτές παρουσίας

Οι ρυθμιστές φωτισμού

Οι ανιχνευτές κίνησης

Κατάλληλη διαχείριση σκίασης

Κατάλληλη διαχείριση σκίασης

Διαχείριση ψύξης/θέρμανσης ανά δωμάτιο και με κεντρικό έλεγχο

Διαχείριση ψύξης/θέρμανσης ανά δωμάτιο και με κεντρικό έλεγχο

Οπτικοποίηση εγκατάστασης και χειρισμός της ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη

Μέτρηση και καταγραφή των καταναλώσεων ενέργειας

Διαχείριση της ενέργειας μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων

Εξοικονόμηση ενέργειας

Διαβάστηκε από 3259 αναγνώστες -

Τα συστήματα κτιριακού αυτοματισμού αποτελούν τον πλέον σύγχρονο τρόπο μείωσης της ενέργειας που καταναλώνεται σε ένα κτίριο, μετατρέποντας την εξοικονόμηση από δυσεπίλυτο πρόβλημα σε απλή διαδικασία.

 
Στο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής στη Doha του Κατάρ το 2012, το Συμβούλιο Ηνωμένων Εθνών δεσμεύτηκε για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 18% κάτω από τα επίπεδα του 1990, κατά το χρονικό διάστημα από 2013 μέχρι 2020. 
 
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Για να μειώσουμε, λοιπόν, την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει όχι μόνο να βρούμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά πάνω από όλα να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε.
 
Αυτή η ιδέα, που μέχρι πριν κάμποσα χρόνια αντιμετωπιζόταν σαν οικολογικός προβληματισμός, γίνεται όλο και περισσότερο οικονομικό πρόβλημα. H αρχική επένδυση στα ακίνητα καλύπτει μόνο το 20% του μακροχρόνιου κόστους τους. Τα μακροχρόνια κόστη λειτουργίας των κτιρίων σχετίζονται με τη λειτουργία, τη συντήρηση και την κατανάλωση ενέργειας σε αυτά.
 
Όλο και περισσότερο οι κατασκευαστές και οι νέοι ιδιοκτήτες προϋπολογίζουν τον συνολικό κύκλο ζωής των κοστολογίων για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Οι λύσεις στις οποίες καταφεύγουν είναι η έγκαιρη ανίχνευση, ο αυτοματισμός και η οπτικοποίηση. Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και, κατΆ επέκταση, χρημάτων.
 
Έξυπνη κατοικία - έξυπνες λύσεις με το πρότυπο επικοινωνίας KNX
Oι βασικοί άξονες επίτευξης εξοικονόμησης ενέργειας είναι οι εξής:
  • Έξυπνη διαχείριση φωτισμού
  • Κατάλληλη διαχείριση ηλεκτρικής σκίασης και ηλεκτρικών περσίδων
  • Διαχείριση θέρμανσης/ψύξης ανά δωμάτιο και με κεντρικό έλεγχο
  • Οπτικοποίηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης, διαμόρφωσή της σύμφωνα με τις συνήθειες του ιδιοκτήτη και απομακρυσμένος χειρισμός της
  • Μέτρηση και καταγραφή των καταναλώσεων ενέργειας
  • Εντοπισμός ενεργοβόρων καταναλώσεων και κατάλληλη διαχείρισή τους

Έξυπνη διαχείριση φωτισμού
Ο κατάλληλος φωτισμός είναι μια πηγή άνεσης και καλής ατμόσφαιρας για τον ιδιοκτήτη μιας κατοικίας, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε μια σοβαρή πηγή εξόδων. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι για την εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό, όπως για παράδειγμα:
  • Χρήση ηλεκτρονικών λαμπτήρων για την επίτευξη άνεσης (κατάλληλη πηγή φωτός, ποιότητα φωτισμού, καμία θάμβωση)
  • Λειτουργία του φωτισμού την κατάλληλη στιγμή: έναυση του φωτισμού μόνο όταν υπάρχει ανάγκη φωτισμού, αυτόματη σβέση όταν δεν υπάρχει παρουσία στο χώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τοποθέτηση ανιχνευτών παρουσίας είναι μια ενδιαφέρουσα λύση
  • Εντοπισμός διαφορετικών αναγκών φωτισμού ανάλογα με τη χρήση κάθε δωματίου, τον φυσικό φωτισμό κάθε χώρου και τις ώρες κατοίκησης
  • Πιο αποδοτική χρήση του φωτισμού, διατηρώντας το κατάλληλο επίπεδο φωτισμού και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικά μέσα για την ρύθμιση της κατάλληλης και απαιτούμενης στάθμης φωτεινότητας, όπως ρυθμιστές φωτισμού, ανιχνευτές, τηλεχειριστήρια.

Παραδείγματα εφαρμογής:
Οι ανιχνευτές παρουσίας ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν το φωτισμό ανάλογα με την παρουσία ανθρώπων στον χώρο.
Οι ρυθμιστές φωτισμού είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αυτόματα την κατάλληλη στάθμη φωτισμού σε κάθε χώρο, ανάλογα με το φυσικό φωτισμό, τη χρήση του χώρου (διαφορετική στάθμη φωτισμού στο σαλόνι, διαφορετική στο γραφείο ή στο υπνοδωμάτιο)
Οι ανιχνευτές κίνησης είναι να σε θέση να εξασφαλίσουν επάρκεια φωτισμού σε χώρους προσέλευσης όπως διάδρομοι και γκαράζ, μόνο για τον απαραίτητο χρόνο.

Κατάλληλη διαχείριση σκίασης
Τα παράθυρα, οι τέντες και οι ηλεκτρικές περσίδες είναι η καρδιά της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Η πρόκληση είναι η σωστή και κατάλληλη διαχείρισή τους, έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και της φυσικής θερμότητας.
 
Γιατί πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης της σκίασης;
O έλεγχος της σκίασης με χρήση μεμονωμένων μοτέρ, κεντρικού ή αυτόματου ελέγχου:
  • Βελτιώνει την θερμική άνεση των ιδιοκτητών της κατοικίας
  • Διατηρεί κατάλληλα ευχάριστη εσωτερική θερμοκρασία 
  • Εκμεταλλεύεται την θερμική ενέργεια της φύσης, μειώνοντας την χρήση του κλιματισμού.
Το σύστημα KNX hager Tebis επιτρέπει τον τοπικό έλεγχο των ηλεκτρικών περσίδων, τον κεντρικό έλεγχό τους για λόγους ευκολίας στη χρήση και τον αυτόματο έλεγχο των περσίδων μέσω μετεωρολογικού σταθμού ή χρονοδιακόπτη.

Επιπλέον, επιτρέπει τον αυτόματο έλεγχο τεντών το καλοκαίρι ανάλογα με τη θέση του ήλιο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η εισροή στην κατοικία επιπρόσθετων θερμικών φορτίων που θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στην κατοικία.

Διαχείριση ψύξης/θέρμανσης ανά δωμάτιο και με κεντρικό έλεγχο
Στις σύγχρονες κατοικίες, συνηθίζεται να τοποθετούνται θερμοστάτες σε κάθε δωμάτιο, έτσι ώστε να μπορούν να επιτευχθούν συνθήκες άνεσης σε κάθε ένα από αυτά, ανάλογα με τις συνήθειες και τις ανάγκες κάθε ενοίκου και τη χρήση του δωματίου.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας της ψύξης και της θέρμανσης όμως μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικούς λογαριασμούς ρεύματος, υπερβολικά μεγάλες καταναλώσεις πετρελαίου ή και φυσικού αερίου.

Αντιμετώπιση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί με τον έλεγχο της θέρμανσης και της ψύξης τόσο σε μεμονωμένα δωμάτια, όσο και κεντρικά.
 
Το σύστημα KNX hager Tebis έρχεται να δώσει λύσεις ως εξής:
Οι θερμοστάτες της berker by hager, σε συνδυασμό με τους ανιχνευτές παρουσίας και τους χρονοδιακόπτες προσφέρoυν την μέγιστη δυνατή ευκολία στο χειρισμό της θέρμανσης και του κλιματισμού:
Έλεγχος θέρμανσης/ψύξης σε μεμονωμένα δωμάτια:
Ανάλογα με την παρουσία ανθρώπου στο δωμάτιο με εντολή από τον ανιχνευτή παρουσίας η θερμοκρασία εναλλάσσεται μεταξύ comfort/economy με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Έλεγχος θέρμανσης/ψύξης κεντρικά:
Περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση επιτυγχάνεται με τη χρήση χρονοδιακοπτών KNX hager Tebis, οι οποίοι δύνανται να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν την θέρμανση/ψύξη της οικίας ανάλογα με το ημερήσιο πρόγραμμα των ιδιοκτητών της κατοικίας.

Οπτικοποίηση εγκατάστασης και χειρισμός της ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη
Η οπτικοποίηση διευκολύνει τον κεντρικό έλεγχο της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη, επιτρέποντας την εκτέλεση ομαδικών εντολών, όπως κεντρικό άνοιγμα ή κλείσιμο των ηλεκτρικών ρολών/περσίδων, κεντρικό άναμμα ή σβήσιμο του φωτισμού, κεντρικός έλεγχος της θέρμανσης, και όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την ηλεκτρική εγκατάσταση από μακριά, να ενεργοποιήσει/ απενεργοποιήσει φωτισμό ή άλλες ξεχασμένες καταναλώσεις, ή να δεχτεί alarms για τυχόν έκτακτα συμβάντα. Επιπρόσθετα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα λειτουργίας των καταναλώσεων φωτισμού ή θέρμανσης/ψύξης ανάλογα με το προσωπικό του πρόγραμμα και τις προσωπικές του ανάγκες.
Με χρήση του webserver domovea by hager γίνεται δυνατή η οπτικοποίηση της εγκατάστασης KNX σε οθόνη υπολογιστή, σε κινητό/table
android ή σε
iphone/ipad.

Μέτρηση και καταγραφή των καταναλώσεων ενέργειας
Σε συνδυασμό τους κατάλληλους μετρητές KNX είναι δυνατή η ένδειξη και η καταγραφή της κεντρικής ή των επιμέρους καταναλώσεων ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου.
Ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις καταναλώσεις ενέργειας ελέγχοντας τη στιγμιαία μέτρηση, είτε σε τακτικά διαστήματα είτε ημερήσια, είτε εβδομαδιαία, είτε μηνιαία. Τα μετρούμενα μεγέθη δύνανται να απεικονιστούν είτε σε γραφική είτε σε αριθμητική μορφή. Επίσης υπάρχει δυνατότητα να επιτηρηθούν τα μεγέθη της ενέργειας σε kwh, m3 ή σε ευρώ ανάλογα με το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο για κάθε περίπτωση. Υπάρχει, τέλος, η δυνατότητα να τεθούν όρια ειδοποίησης στις ανωτέρω καταναλώσεις, έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να ενημερώνεται με κατάλληλη ένδειξη ή/και email σε περίπτωση υπέρβασής τους.
Με αυτό τον τρόπο ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιτηρεί τα πάγια έξοδα της κατοικίας του και να διαμορφώνει κατάλληλα τις συνήθειές του.
Στον webserver domovea by hager είναι εφικτή η ένδειξη καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και νερού

Διαχείριση της ενέργειας μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων
Μέσω του webserver της domovea υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης εντολών, έτσι ώστε να απενεργοποιούνται αυτόματα καταναλώσεις, όταν τα καταναλισκόμενα μεγέθη υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί.


 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

  • Αντλίες Νερού Grundfos, για πάντα κοντά σας!

    Η GRUNDFOS , είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κυκλοφορητών στον κόσμο. Αναπτύσσουν λύσεις νερού. Οι λύσεις τους βοηθούν συνεργάτες και πελάτες να μεταφέρουν νερό στο σημείο όπου θα έπρεπε να πάει και προσφέρει λύσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες εφαρμογές. Προτείνει τα άριστα συστήματα SCALA2 water booster pump - perfect water pressure και το  νέο ALPHA2. τηλ: 210-6683400 Περισσότερα
  • Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE

    Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE από την ΓΕΝΕΜ: Α ενεργειακής κλάσης VS κλάσης D του κλασικού θερμοσίφωνα. Αποτελούν μια οικολογική και οικονομική λύση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με εξοικονόμηση ως και 87%. Ζεστό νερό σε 7 δευτερόλεπτα χωρίς απώλειες και με εξοικονόμηση νερού και χώρου. τηλ: 210-9596470 Περισσότερα
  • ROTOSAL ΣΥΡΜΟΣ - ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ

    Με την κατάργηση του βόθρου απαλλάσσεστε άμεσα από τα έξοδα που τον συνοδεύουν. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα του κήπου, κάνοντας έτσι σημαντική οικονομία στον λογαριασμό του νερού. τηλ: 22610 23511-2 Περισσότερα