Κυκλοφορία οχημάτων στην σήραγγα Ekeberg, ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια του Όσλο της Νορβηγίας.

Δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης

Διαβάστηκε από 1675 αναγνώστες -

Έφαγαν "πόρτα" προσωρινά τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στο Όσλο, για να καταπολεμηθεί η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 
Το Όσλο, η πρωτεύουσσα της Νορβηγίας, θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα ντίζελ από το δρόμο για τουλάχιστον δύο ημέρες αυτής της εβδομάδας για να καταπολεμηθεί η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξοργίζοντας κάποιους οδηγούς, αφού κλήθηκαν να αγοράσουν αυτοκίνητα ντίζελ πριν από λίγα χρόνια.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη στις δημοτικές οδούς, αλλά δεν θα ισχύουν για τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους που διασχίζουν τη νορβηγική πρωτεύουσα. Οι καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένονται να εμφανιστούν την Πέμπτη.

Όσοι αυτοκινητιστές τολμήσουν να παραβιάσουν την απαγόρευση θα επιβληθούν με πρόστιμο 1.500 κορώνων, δηλαδή περίπου 165 ευρώ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Όσλο έχει εφαρμόσει την απαγόρευση αυτού του τύπου μετά από σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου όπου κατέληξαν στην ισχύ ενός τέτοιου μέτρου.

Είναι γεγονός πως τα αυτοκίνητα ντίζελ εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ωστόσο εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του αζώτου (NO2).

“Στο Όσλο, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, επειδή ο αέρας που αναπνέουν είναι πάρα πολύ επικίνδυνος”, είπε η Lan Nguyen Marie Berg, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το μέτρο αυτό έχει εξοργίσει κάποιους οδηγούς, οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν το 2006 από τις νορβηγικές αρχές να επιλέξουν την αγορά πετρελαιοκίνητων οχημάτων, που εκείνη την εποχή είχαν θεωρηθεί μια καλύτερη περιβαλλοντική επιλογή από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Ο Mazyar Keshvari, ένας βουλευτής από τη λαϊκιστική δεξιάς του Κόμματος της Προόδου της Νορβηγίας, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, προκάλεσε τους οδηγούς να ζητήσουν αποζημίωση.

“Η μεγαλύτερη απάτη της νορβηγικής αυτοκινητιστικής βιομηχανίας είναι πλέον πραγματικότητα”, είπε ο νορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TV2.
Κάποιοι Νορβηγοί παρουσίασαν πιο φιλοσοφικές απόψεις. "Πολύ καλό μέτρο. Θα πρέπει να εισαχθείι μόνιμη απαγόρευση ντίζελ σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Τα πρόστιμα θα πρέπει επίσης να διπλασιαστεί”

Τέλος, σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 185 πρόωρους θανάτους στο Όσλο κάθε χρόνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ