Χλωρίδα της ερήμου δοκιμάζεται για βιοκαύσιμο

Διαβάστηκε από 1351 αναγνώστες -

Η Κοινοπραξία Έρευνας Αειφόρου Βιοενέργειας (SRBC), ανακαλύπτει κάποια φυτά της ερήμου που «τρέφονται» με θαλασσινό νερό και μπορούν να παράγουν βιοκαύσιμο πιο αποτελεσματικό από ότι άλλες γνωστές πρώτες ύλες.

 

Η SRBC, η οποία συνδέεται με το Masdar Institute of Science and Technology στο Abu Dhabi, έχει λάβει χρηματοδότηση από την Boeing, την Etihad Airways και την Honeywell UOP, για την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση ενός αειφόρου βιοκαυσίμου που εκπέμπει 50 έως 80 τοις εκατό λιγότερο άνθρακα, μέσω του κύκλου ζωής του, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Τα φυτά που ονομάζονται halophytes, τα οποία είναι εξαιρετικά ανεκτικά στο αλάτι, θα μπορούσαν να είναι η απάντηση.

Οι ερευνητές της SRBC διαπίστωσαν ότι οι σπόροι των halophytes περιέχουν ένα έλαιο κατάλληλο για την παραγωγή βιοκαυσίμων και ότι το θαμνώδες φυτό θα μπορούσε, στο σύνολό του, να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο, πιο αποτελεσματικό από ότι πολλές άλλες πρώτες ύλες.

Για να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους, η ομάδα της SRBC θα δημιουργήσει ένα δοκιμαστικό οικοσύστημα, κατά το επόμενο έτος, με δύο καλλιέργειες halophytes σε φυτείες σε αμμώδες έδαφος που μπορεί να βρεθεί κοντά στο Abu Dhabi. Ο χώρος δοκιμής θα χρησιμοποιεί απόβλητα θαλασσινού νερού από μια ιχθυοκαλλιέργεια για να θρέψει τα φυτά, με το νερό να ρέει στη συνέχεια σε μια περιοχή με mangroves, πριν επιστρέψει στον ωκεανό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ