SHC 2013: Μείωση κόστους και αύξηση αποδόσεων

Στο δεύτερο διεθνές συνέδριο ηλιακής θερμικής SHC 2013 στο Φράιμπουργκ, εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τρέχουσες έρευνες και έργα σε ανάπτυξη.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι χρήσιμα μόνο στις συζητήσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. Μπορούν, επίσης, να παρουσιαστούν με μεγάλη επίδραση στο κοινό. Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Fraunhofer για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας και οι συνεργάτες τους από τη βιομηχανία, είχαν αυτή την ιδέα όταν στάθμευσαν ένα ρυμουλκούμενο γεμάτο καινοτομίες μπροστά από την αίθουσα συναυλιών του Φράιμπουργκ, όπου λάμβανε χώρα το συνέδριο. Ενώ 400 εμπειρογνώμονες από πάνω από 39 χώρες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση της ηλιακής θερμικής έρευνας στο εσωτερικό, οι συνάδελφοί τους από το Freiburg παρουσίαζαν ηλιακούς συλλέκτες και μονάδες αποθήκευσης, κατασκευασμένα από πλαστικά υλικά, έξω. «Τα πολυμερή υλικά αποτελούν σημαντικό κλειδί για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας», είπε ο Michael Köhl του Fraunhofer ISE.

Περαιτέρω πληροφορίες για τα ηλιακά θερμικά παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες της διάσκεψης, σε 105 διαλέξεις και 140 παρουσιάσεις. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν υλικά για μακροχρόνια αποθήκευση της ηλιακής θερμότητας, σχέδια για κτίρια που θερμαίνονται κυρίως με ηλιακή θερμική ενέργεια και τεχνολογία για χρήση ηλιακής θερμότητας σε βιομηχανικές διεργασίες. To Πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Ηλιακή Θέρμανση και Ψύξη (SHC – Solar Heating and Cooling) ίδρυσε το συνέδριο, που είναι ο μόνο διεθνές συνέδριο που επικεντρώνεται στην ηλιακή θέρμανση και ψύξη, καθώς και σε ηλιακά κτίρια. Πέρυσι, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στο Σαν Φρανσίσκο. Στο Φράιμπουργκ, η Ευρωπαϊκή ηλιακή οργάνωση ESTIF ενήργησε ως συνδιοργανωτής.

Το συνέδριο απέδειξε σαφώς ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα και γνώση για να βοηθήσουν την αγορά ηλιακής ενέργειας να αυξηθεί. Ο Gerhard Stryi-Hipp, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τις ανανεώσιμες πηγές ψύξης και θέρμανσης, παρέταξε τη λίστα με τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ερευνητές:

  • Μείωση του κόστους των συστημάτων,
  • Βελτίωση των επιδόσεων και της αξιοπιστίας τους,
  • Ανάπτυξη συστημάτων τεχνολογίας για εφαρμογές μέσης θερμοκρασίας και ο συνδυασμός με άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • Βελτίωση της τεχνολογίας παραγωγής.

Κατά το προσεχές έτος στην Κίνα, οι ηλιακοί ερευνητές θα είναι σε θέση να συζητήσουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει στις προσπάθειές τους. Η SHC 2014 θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Οκτώβρη 2014 στο Πεκίνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ