Μπορεί το Ιαπωνικό ενεργειακό δίκτυο να υποστηρίξει την ηλιακή άνθηση;

Κατά τη διάρκεια μιας εντυπωσιακής ηλιακής άνθησης στην Ιαπωνία, εμφανίζονται ανησυχίες όσον αφορά την υποστήριξη των νέων προτεινόμενων εγκαταστάσεων από το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

 

Τον περασμένο Ιούλιο, η ιαπωνική κυβέρνηση εισήγε ένα δασμολογικό καθεστώς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια της πυρηνικής ενέργειας, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στην Fukushima, τον Μάρτιο του 2011, η οποία οδήγησε στο «ρελαντί» σχεδόν το σύνολο των 50 αντιδραστήρων του έθνους, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Ενώ το feed-in tariff ισχύει για αιολική και γεωθερμική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αναπτυχθεί πιο φτηνά χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, όπως συμβαίνει με τα αιολικά πάρκα.

Στοιχεία από το Ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΜΕΤΙ), δείχνουν την έγκριση 11.012 MW μη οικιστικών φωτοβολταϊών έργα, από την έναρξη της FiT πολιτικής και τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Μια πρόσφατη έκθεση από την IHS Inc., αναφέρει ότι η αγορά ηλιακής ενέργειας της Ιαπωνίας προβλέπεται να φτάσει τα $ 19.8 δισεκατομμύρια το τρέχον έτος, ξεπερνώντας τη Γερμανία, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αγορά από το 2009 – 2012.

Το σύστημα FiT επιτρέπει στο Υπουργείο Εμπορίου να δώσει «ιδιαίτερη προσοχή στα κέρδη των προμηθευτών ανανεώσιμης ενέργειας» για τα τρία πρώτα έτη εφαρμογής του νέου τιμολογίου, για την προώθηση του συστήματος, αναφέρει έκθεση του ειδησεογραφικού portal του National Geographic.

Το σύστημα FiT, παρόλα αυτά, περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας να περιορίσουν ή και να αρνηθούν την πρόσβαση στα δίκτυα, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια έρευνα του Ιαπωνικού Ιδρύματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των εταιρειών που συμμετέχουν σε έργα ηλιακής ενέργειας, το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης από τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, λόγω πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, και 37% είπαν ότι θα αντιμετωπίσουν όρια στο ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορέσουν να δεχθούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Τον Απρίλιο, η περιφερειακή Hokkaido Electric Power, δήλωσε ότι το σύστημα μεταφοράς της, πάνω στο οποίο διασυνδέονται μεγάλα ηλιακά συστήματα, είχε λάβει τετραπλάσιες αιτήσεις εφαρμογών για σύνδεση, από αυτές που θα μπορούσε να διαχειριστεί.

Αν και η κατάσταση αυτή δεν έχει ακόμη εμφανιστεί και σε άλλα μέρη της Ιαπωνίας, ειδικοί λένε ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθεί σύντομα, αν συνεχιστεί αυτή η ηλιακή έκρηξη.

Το έργο των 180.000 και πλέον μεγαβάτ, της Softbank για την κατασκευή τριών μεγάλων ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας στο βόρειο ιαπωνικό νησί Hokkaido, βρίσκεται προς το παρόν σε αναμονή, επειδή η Hokkaido Electric Power δεν έχει αποφασίσει ποιοι υποψήφιοι θα επιτραπούν να συνδεθούν με το δίκτυο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ