Προς ΧΑΚ οδεύει η Ilion Energy

H Ilion Energy υλοποιώντας τη σχετική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, αίτηση για την εισαγωγή των μετοχών της, στη ΝΕΑ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

 
Η εταιρεία, έκλεισε το 2012 με κύκλο εργασιών της τάξης των 2,1 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 72 χιλ. ευρώ, ενώ ήδη στο 2013 κινείται με γεωμετρικούς ρυθμούς συγκριτικής αύξησης, έχοντας ήδη σε επίπεδο πρώτου τριμήνου ξεπεράσει τον τζίρο του 1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εξειδικεύεται σε φωτοβολταϊκά συστήματα και πάρκα, σε βιοκλιματικές κατασκευές και στη γεωθερμία. 

Με την εισαγωγή της στο ΧΑΚ, σκοπεύει μέσα στην τρέχουσα χρήση να πραγματώσει αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους μέχρι το 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το project που παρουσίασε τον περασμένο Ιανουάριο στο Word Future Energy Summit του ¶μπου Ντάμπι και αφορά στο βιοκλιματικό θερμοκήπιο.

Με το βιοκλιματικό θερμοκήπιο η Ilion Energy προτείνει μία εγκατάσταση αυτόνομη ενεργειακά, σχεδιασμένη ως βέλτιστη λύση για άνυδρες περιοχές, οι οποίες με την εφαρμογή του μπορούν να μετατραπούν σε περιοχές παραγωγής τροφίμων, πόσιμου νερού και αλατιού για βρώσιμη ή βιομηχανική χρήση. Η πρόταση της Ilion εκτιμάται ότι θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τα υδατικά διαθέσιμα για άρδευση συνεχώς μειώνονται, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση για τρόφιμα και ειδικότερα, για λαχανικά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Το βιοκλιματικό θερμοκήπιο μπορεί να αποτελέσει ενδιαφέρουσα πρόταση και για τη χώρα μας, ειδικότερα για τις νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η εισαγωγή στη ΝΕΑ του ΧΑΚ, ήταν στρατηγική επιλογή, από την οποία αποβλέπει σε μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως η παρουσία της εταιρείας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα των χρηματιστηριακών αγορών, η μετατροπή του μετοχικού της κεφαλαίου σε ανταλλάξιμες αξίες, οι οποίες θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από τους μετόχους της, η ανέξοδη διαφήμιση των δραστηριοτήτων της, η ευχερέστερη προσέγγιση στρατηγικών επενδυτών αλλά και στρατηγικών συνεργατών και τέλος η βελτίωση του διεθνοποιημένου χαρακτήρα της.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η διοίκηση του ΧΑΚ έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ενός νέου κλάδου (sector), ενεργειακού profile, στη ΝΕΑ, έχοντας δημιουργήσει μια σχετική ουρά πέντε αιτήσεων ενεργειακών εταιρειών από την ¶πω Ανατολή, σηματοδότησε το ρόλο του στην απόφαση της εταιρείας .

Στη ΝΕΑ του ΧΑΚ σήμερα διαπραγματεύονται οι μετοχές 16 εταιρειών και 2 εταιρικών ομολόγων, ανάμεσά τους 5 ελληνικών συμφερόντων, 1 από το Ισραήλ, 1 από τη Λευκορωσία, 1 από τη Μάλτα και 8 κυπριακές . Μάλιστα η εισηγμένη με έδρα τη Μάλτα, κατέθεσε την αίτησή της μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου και ήδη διαπραγματεύεται στην αγορά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ