Οι ΑΠΕ συναγωνίζονται ισάξια με τις συμβατικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη

Το τμήμα διαχείρισης περιουσίας της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ΑΠΕ κερδίζουν έδαφος στο επενδυτικό τραπέζι, δεδομένου ότι εξαρτώνται λιγότερο από κυβερνητικά προγράμματα στήριξης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ, κεφαλαίων ασφαλίσεων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οι επενδύσεις αυτές προσφέρουν είτε ελκυστικά feed-in tariffs, είτε έχουν ήδη πετύχει ισοτιμία δικτύου (ανταγωνιστικές με τις συμβατικές πηγές ενέργειας), είτε βαδίζουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη ο Armin Sandhoevel, επικεφαλής επενδύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Allianz Global Investors.

«Αυτό αποτελεί και το μέλλον της αγοράς. Θα την κάνει μεγαλύτερη και πιο άνετη για θεσμικούς επενδυτές».

Οι Ισπανικές και Ιταλικές αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις ήταν οι πιο προηγμένες, από την άποψη της κερδοφορίας, ενώ εκείνες στις σκανδιναβικές χώρες,, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μπενελούξ, πλησιάζουν, είπε.

Ο Sandhoevel, δήλωσε ότι περαιτέρω πλεονεκτήματα από τη μετάβαση σε πράσινα συστήματα είναι η αποσύνδεση από τα αυξανόμενα παγκόσμια κόστη των καυσίμων και η αποδεδειγμένη βιωσιμότητα των νέων τεχνολογιών, η οποία και εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη εισροή μετρητών.

Η Allianz έχει συγκεντρώσει ¤100 εκατομμύρια για το ταμείο AREF (Allianz Renewable Energy Fund) μέχρι στιγμής, κυρίως από Γερμανούς επενδυτές, για περίπου 10 – 15 έργα, και προβλέπουν αποδόσεις στο μέλλον, μετά εξόδων και φόρων, στο, περίπου, 6 τοις εκατό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ