Σε ανοδική τροχιά τα οικιακά συστήματα!
Μπορεί ακόμη τα οριστικά συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2012 να μην ήταν διαθέσιμα όταν γράφτηκε, ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα, που επιβεβαιώθηκαν και με τα στοιχεία 31/12/12, τα φωτοβολταϊκά συστήματα συνεχίζουν να δείχνουν μια εξαιρετική δυναμική.
Όπως είναι φυσικό, κάθε καινούργια χρονιά συνοδεύεται πάντα και από τις απαιτούμενες προβλέψεις-εκτιμήσεις σε όλα τα οικονομικά και κοινωνικά επίπεδα.
Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που μέχρι τώρα δείχνουν μια αξιοθαύμαστη «αντοχή» στο αντίξοο οικονομικό κλίμα, παρά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες εκ μέρους των κυβερνώντων.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, όσον αφορά στο 11μηνο (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2012) του προηγούμενου έτους. Με το συγκεκριμένο θέμα, σας παρουσιάζουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ προσπαθούμε να αποτυπώσουμε όλες τις τάσεις που θα ακολουθήσει η αγορά το 2013, μέσα από το ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε, αλλά και με βάση τις απόψεις μεγάλων εταιρειών που ασχολούνται με τις “Green” τεχνολογίες.
Αύξηση των φωτοβολταϊκών 114% μέχρι και το Νοέμβριο
Κοιτώντας τον διπλανό πίνακα, όπου περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα στοιχεία για το διασυνδεδεμένο δίκτυο έως και τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, παρατηρούμε ότι η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανήλθε στα 1.340,94 MW. Δηλαδή, μέσα σε 11 μήνες, τα φωτοβολταϊκά αύξησαν την ισχύ τους κατά 114% (από 624,4 MW που ήταν στα τέλη του 2011). Από τη συνολική ισχύ, τα 283,64 MW αφορούν στις οικιακές εγκαταστάσεις, που μέσα σε 11 μήνες αυξήθηκαν κατά 176%, ενώ τα υπόλοιπα 1.057,3 MW σχετίζονται με επαγγελματικές εγκαταστάσεις (σχετικά με τα μη Διασυνδεδεμένα Συστήματα μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 όπου υπάρχουν στοιχεία, η ισχύς των φωτοβολταϊκών ανήλθε στα 106,4 MW). Συγκρίνοντας κανείς τα στοιχεία του συγκεκριμένου διαστήματος, όσον αφορά σε άλλες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξάγεται το συμπέρασμα ότι, η δυναμική των φωτοβολταϊκών δεν συναντάται κάπου αλλού. Έτσι, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2014 και το 2020 (στα 1.500 και στα 2.500 MW αντίστοιχα) χρήζουν άμεσης αναθεώρησης, καθώς θα υπάρξει υπερκάλυψη τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, «Πρωταθλήτριες» περιφέρειες στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών είναι η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα.
Tα trends του 2013
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και αυτή τη χρονιά, οι «green» τεχνολογίες και γενικότερα οτιδήποτε σχετίζεται με εξοικονόμηση ενέργειας, θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. To περιοδικό «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ» συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλους τους τομείς που θα αποτελέσουν τα trends του 2013.
Φωτοβολταϊκά / Επένδυση και αυτονομία
Όπως αναφέραμε και στην αρχή του θέματος, τα φωτοβολταϊκά δείχνουν μεγάλη «αντοχή» στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, αυξάνοντας συνεχώς την ισχύ τους. Για το 2013, η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική τάση στα οικιακά συστήματα και στα μικρά επενδυτικά έργα, καθώς οι αποδόσεις που μπορεί να επιτύχει κάποιος είναι αρκετά υψηλές, υπερτερώντας έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής επένδυσης. ¶λλωστε, όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές μέσα από τις σελίδες του τεύχους, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού είναι μια κίνηση με πολλαπλά οφέλη (οικονομικά και περιβαλλοντικά) που επεκτείνονται και στα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί στο άμεσο μέλλον το ζητούμενο θα είναι η αυτονόμηση όλων των κατοικιών, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία έξυπνων δικτύων (smart grids). Δηλαδή κάθε δίκτυο μικρής τάσης (για παράδειγμα μικρής έκτασης περιοχές), θα είναι πλήρως απεξαρτημένο από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και η ενέργεια που θα καταναλώνεται θα προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Εκτός των παραπάνω, η τάση για απεξάρτηση από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (δηλαδή η αυτονόμηση εξοχικών αλλά και μόνιμων κατοικιών), αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τη λύση αυτή.
Ενεργειακή θωράκιση κτιρίων
Με αφορμή την πλήρη εξέλιξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον», η λύση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων αναμένεται να ακολουθηθεί και το 2013 από τους περισσότερους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ είναι μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να περιορίσουμε τα έξοδα ψύξης και θέρμανσης, με τη χρήση των κινήτρων που δίνονται. Ακόμη και αν τοποθετήσουμε ένα εναλλακτικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης, τα αποτελέσματα που θα επιτύχουμε δεν θα είναι τα αναμενόμενα, στην περίπτωση που δεν έχουμε θωρακίσει ενεργειακά το κτίριό μας. ¶λλωστε, η ενεργειακή θωράκιση θα βοηθήσει στην επίτευξη του μελλοντικού στόχου για δημιουργία κτιρίων μηδενικών εκπομπών ρύπων (Zero Emission Buildings).
Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης
Το φετινό χειμώνα, δίχως αμφιβολία, οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης είχαν την τιμητική τους, καθώς η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατέστησε απαγορευτική τη χρήση των παραδοσιακών συστημάτων. Έτσι και με δεδομένο ότι, τα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν παρεκκλίσεις από τα ισχύοντα σήμερα, όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το 2013. Ωστόσο, η εμπειρία του φετινού χειμώνα θα έχει σαν συνέπεια και την ωρίμανση του καταναλωτικού κοινού στον συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτό θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αιθαλομίχλη, όπου πρόσφατες αναφορές των συναρμόδιων κάνουν λόγο για προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.