Από τα 3.000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας που επρόκειτο να κατασκευαστούν από το 2013, συμβάσεις για «1.000 μεγαβάτ ή λίγο λιγότερο» μπορεί να δημοπρατηθούν από την πρώτη παρτίδα, δήλωσε χθες ο Tarun Kapoor, από κοινού γραμματέας του Υπουργείου Νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ινδίας.
Το σχέδιο προβλέπει κάποια καθοδήγηση για τα ηλιακά έργα κοινής ωφελείας και τους κατασκευαστές, που έχουν τονίσει ότι η Ινδία πρέπει να επιδείξει μια αξιόπιστη σειρά από έργα για να προσελκύσει τις απαιτούμενες επένδυσεις για την επίτευξη των στόχων της. Η Ινδία έχει ως στόχο τα 20.000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2022 και η πλειονότητα του υπάρχοντος δυναμικού της χώρας, των 1.040 μεγαβάτ, κατασκευάστηκε κατά το παρελθόν έτος.
«Η πρόβλεψη της ζήτησης είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για μας στην δημιουργία πρόσθετης ικανότητας παραγωγής», είπε σε μια συνέντευξή του ο Sujoy Ghosh, επικεφαλής της First Solar Inc (FSLR) στη χώρα, τον μεγαλύτερο thin-film πάνελ κατασκευαστή στον κόσμο.
Από την υπάρχουσα ηλιακή ικανότητα της Ινδίας, 620 μεγαβάτ από τα έργα δημοπρατήθηκαν μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν στη δυτική πολιτεία της Γκουτζαράτ στα πλαίσια ενός ξεχωριστού προγράμματος.
Στην πρώτη φάση του ηλιακού προγράμματος, η Ινδία ανέθεσε συμβάσεις με κίνητρα συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ταριφών και μιας ομαδοποίησης ενέργειας που αποσκοπεί να εξασφαλίσει τα έργα των αγοραστών για την ηλεκτρική ενέργεια τους. Για την επόμενη φάση, η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει κάποια μορφή επιδότησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Kapoor.
Η Ινδία έχει χρησιμοποιήσει δημοπρασίες για να αποφευχθούν οι
συνεχόμενες επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επιβάρυναν τις
ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στους σχεδιαστές έργων απονέμεται απόδοση με βάση την
έκπτωση κατά την οποία είναι πρόθυμοι να πουλήσουν ενέργεια. Βάσει του
συστήματος αυτού, η τιμή της ηλιακής ενέργειας στην Ινδία μειώθηκε 38% μεταξύ
2010 και 2011.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr