Στους πρώτους 5 μήνες του 2012, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της χώρας από φωτοβλταϊκά αυξήθηκε κατά 46%, σε σύγκριση με το 2011, με τα φωτοβολταϊκά να παρέχουν το 5,3% του συνόλου των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το γεγονός αυτό καθιστά τη Γερμανική αγορά δύο φορές μεγαλύτερη από την πρώτη επιλαχούσα, την Ιταλία. Η Ιταλική αγορά, από την άλλη πλευρά, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του 2011, με περισσότερα από 9 GW εγκατεστημένης ισχύος σε ένα μόλις χρόνο. Η προσδοκία, εντούτοις, είναι ότι η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την ανάπτυξη αυτή.
Σύμφωνα με την επισκόπηση της SolarPlaza των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών αγορών στον κόσμο, οι Κινέζικες ηλιακές εγκαταστάσεις ενέργειας το 2011 ήταν πενταπλάσιες απο εκείνες του 2010. Αυτό καθιστά την Κινεζική αγορά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά από την άποψη των ποσοστών. Η Κινεζική αγορά φωτοβολταϊκών αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα και θα μπορούσε ήδη να είναι ανταγωνιστική με τη Γερμανία και την Ιταλία μέσα στο επόμενο έτος. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Κινεζική αγορά θα αυξηθεί σε 8 GW μέχρι το 2015 και σε 50 GW έως το 2020.
Μια άλλη αγορά σε άνοδο είναι της Ινδίας. Η Ινδική αγορά έχει περισσότερα από 0,5 GW σωρευτικής εγκατεστημένης ισχύος, εκ των οποίων τα 0,35 GW είχαν εγκατασταθεί το 2011. Το ποσό της ετήσιας εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών έχει αυξηθεί περισσότερο από 500% και μέχρι το 2016 το συνολικό ποσό των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών θα υπερβαίνει τα 12 GW. Με αυτή την ανάπτυξη, η Ινδία σύντομα θα είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.
Με σχεδόν το σύνολο των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας ανενεργό μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία έχει καθορίσει την πορεία της προς ένα συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δωσεί περισσότερη προσοχή στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Το 2011 στην Ιαπωνία είχαν εγκατασταθεί σχεδόν 1,3 GW ηλιακής ενέργειας και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με τη χώρα να στοχεύει τα 28 GW μέχρι το 2020.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, συνολικά 27,6 GW ηλιακής ενέργειας φωτοβολταϊκών είχε εγκατασταθεί το 2011. Αν και η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών ήταν σημαντική κατά το 2011, φαίνεται ότι η Ευρώπη σύντομα θα ξεπεραστεί όχι μόνο από τις ασιατικές αγορές, αλλά και από την αμερικανική αγορά. Σχεδόν 2 GW έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ – διπλασιάζοντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης – και αναμένεται ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί κατά τα επόμενα δύο χρόνια, φτάνοτνας ένα συνολικό ποσό των 8 GW το 2016.
Όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν προς μια μετατόπιση της ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας φωτοβολταϊκών. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι αμερικανικές και ασιατικές αγορές, είναι σε θέση να πάρουν την πρωτιά από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr