«Εθνική προτεραιότητα» οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Διαβάστηκε από 1692 αναγνώστες -

Στις τελευταίες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ανέφερε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αποτελούν εθνική προτεραιότητα, ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο ενεργειακός σχεδιασμός έως το 2050.

 
Εθνική προτεραιότητα αποτελούν οι επενδύσεις στην ενέργεια και ειδικότερα τις ανανεώσιμες πηγές, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας χθες στο συνέδριο για τις ΑΠΕ που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στον ενεργειακό τομέα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κομβικό σημείο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, συνθέτουν τη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια.
Το συνέδριο αφορά ειδικότερα το πρόγραμμα «Ήλιος», που συνίσταται στην παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας από φωτοβολταϊκά και την εξαγωγή της σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με χαμηλότερη ηλιοφάνεια. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. «Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο», είπε ο πρωθυπουργός. «Υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος», τόνισε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 0,1% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο προς την Ε.Ε., αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ.

Οδικός Ενεργειακός Χάρτης Πορείας για το 2050

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ