Έμφαση στην ενέργεια από Ελλάκτωρ

Ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προβλέπει η Ελλάκτωρ, σύμφωνα με την παρουσίασή της στο πλαίσιο του 6ου Ετήσιου Ελληνικού Roadshow στο Λονδίνο. Στόχος είναι οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 20% της ενεργειακής ανάγκης στην επόμενη τριετία.

 
Πιο συγκεκριμένα, αναμένει άνοδο της ελληνικής αιολικής ενέργειας από 1.298 MW το 2009 σε 7.500 MW το 2020, με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 19,2%.

Η άνοδος αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο του ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου που υφίσταται αναφορικά με τον κλάδο. Ειδικότερα, μέχρι το 2020 οι ΑΠΕ προβλέπεται να καλύπτουν το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, το πλαίσιο προβλέπει εγγυημένες συμβάσεις για 20 χρόνια με το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ή τη ΔΕΗ. Ο νέος νόμος σχετικά με τις ΑΠΕ αναμένεται να επιταχύνει αρκετά τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ αναμένεται αύξηση των επιδοτήσεων για επενδύσεις κατά 20-40%. Τέλος, προβλέπονται ελκυστικές τιμές με σταθερές και προβλέψιμες ρήτρες κλιμάκωσης, καθώς και πριμ +20% σε περιπτώσεις που δε χρησιμοποιούνται τα κονδύλια των επιδοτήσεων.

Η Ελλάκτωρ, η οποία εισήλθε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2000 μέσω της θυγατρικής της Eltech, «Anemos», διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ από δέκα αιολικά πάρκα και μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 133 MW, ενώ άλλα 101 MW είναι υπό κατασκευή.

Στόχος της εταιρείας είναι να κατακτήσει μέχρι και 20% του εγχώριου μεριδίου αγοράς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, προσδοκά να εξερευνήσει την ελκυστικότητα των ξένων αγορών, καθώς και να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ, κυρίως όσον αφορά στην αιολική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά και φωτοβολταϊκά, υβριδικά έργα και ηλιακές θερμικές εγκαταστάσεις. Τέλος, επιδιώκει να αποκτήσει άριστες σχέσεις με προμηθευτές ανεμογεννητριών.

Αναφορικά με την παρουσία της στην παραγωγή θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάκτωρ δραστηριοποιείται μέσω της Elpedison Power, το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η Elpedison Power επιδιώκει να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της και να παραμείνει βασικός παίκτης στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, στον τομέα του real estate, στον οποίο δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας Reds, διαθέτει ένα υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ακινήτου (122,5 εκατ. ευρώ). Αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει σημαντικά έργα, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, που έχει «κολλήσει» από το υπουργείο περιβάλλοντος, το οποίο επιδιώκει να απαλλοτριώσει το οικόπεδο, λόγω γειτνίασής του με αρχαιολογικό χώρο, το Γυαλού εμπορικό πάρκο στα Σπάτα Αττικής, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη αρχίσει, καθώς και το εμπορικό κέντρο στην Κάντζα, η πολεοδομική άδεια του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ