Αύξηση 21% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Διαβάστηκε από 1647 αναγνώστες -

Με εντυπωσιακή άνοδο στο πρώτο τρίμηνο του 2016, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων έφθασαν τα 91.300 οχήματα σε επίπεδο εξαμήνου, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με πέρυσι.

 
Με χώρες όπως η Ισπανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, η αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μαζί με τα υβριδικά, παρουσίασε σημαντική αύξηση των πωλήσεών της στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία των EV Obsession και CleanTechnica, ο αριθμός των ηλεκτρικών επιβατηγών και ελαφρών επαγγελματικών που διατέθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του 2016, ανήλθε στα 91.300 οχήματα, γεγονός που «μεταφράζεται» σε μία άνοδο της τάξης του 21% σε σχέση με το πρώτο 6μηνο του προηγούμενου έτους.
Η άνοδος μάλιστα ήταν ακόμη μεγαλύτερη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά οι πωλήσεις εμφάνισαν μία επιβράδυνση κατόπιν, εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων στη Δανία, την Ελβετία και την Ολλανδία, με την πτώση στην τελευταία, να φθάνει το 73%, λόγω αλλαγών στη φορολογική πολιτική.
Αντίθετα, τα πιο θετικά αποτελέσματα για την ηλεκτροκίνηση, κατεγράφησαν στη Νορβηγία, όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έφθασαν να αντιστοιχούν στο 24% επί των συνολικών πωλήσεων οχημάτων στη χώρα. Ακολούθησαν η Σουηδία με 3% και με μικρότερα μερίδια, η Ισλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

Όσον αφορά τα ίδια τα ηλεκτρικά οχήματα, «νικητής» φαίνεται να αναδεικνύεται το Renault Zoe, με μερίδιο της τάξης του 14,2%, ενώ σημαντικές πωλήσεις κατέγραψαν και το Outlander PHEV (με μερίδιο 10.2%), το Nissan LEAF (με 9.3%), και το Tesla Model S (με 8.7%).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα, με τους αναλυτές, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων στο 2ο εξάμηνο του έτους, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μία ετήσια αύξηση 30% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σε πραγματικούς αριθμούς λοιπόν, αυτό «μεταφράζεται» σε πωλήσεις περίπου 250.000 ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων το 2016. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ