Το ξενοδοχείο Eco Green Living Toroni

Η αντλία θερμότητας

Το σύστημα θέρμανσης

Η θερμομόνωση

Ο εξωτερικός φωτισμός

Το φωτοβολταϊκό σύστημα

Το ηλιακό σύστημα

Έξυπνοι θερμοστάτες

Ένα «πράσινο» ξενοδοχείο διαφορετικό από τα άλλα…

Διαβάστηκε από 1663 αναγνώστες -

Η εταιρεία GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd ανέλαβε την κατασκευή ενός ξενοδοχείου που εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες τάσεις της αειφόρου κατασκευής. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

 
Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Eco Green Living Toroni» έχοντας το όραμα και την επιθυμία να δημιουργήσουν μια καθόλα πράσινη επιχείρηση τουρισμού, με βασικό άξονα το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, κατά τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, που να μη στερείται σε άνεση και πολυτέλεια, απευθύνθηκαν στην ομάδα της GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd, μία από τις πρώτες εταιρείες που ενσωμάτωσαν σε μία λύση-πακέτο την τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd έχοντας μακρύ ιστορικό κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών και έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε μεγάλα και μικρότερα κτίρια, διαθέτει την εμπειρία όσο και την τεχνική ικανότητα υλοποίησης κτιριακών έργων “σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας”. Η όλη κατασκευή του «Eco Green Living Toroni» υλοποιήθηκε από την ομάδα της GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd σε διάστημα μόλις 6 μηνών, ώστε να είναι ολοκληρωμένο εντός της προθεσμίας του προγράμματος ΕΣΠΑ, στο οποίο είχε ενταχθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσει η περιοχή το πρώτο ξενοδοχείο “σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας”, που αποτέλεσε και πόλο έλξης της περιοχής.

Η μόνωση

Η μόνωση του κτιρίου είναι περιμετρική χωρίς θερμογέφυρες (έχουν μονωθεί μαζί με τους περιμετρικούς τοίχους, κολώνες, δοκάρια, στηθαία στέγης, στέγη και ό,τι είναι εκτεθειμένο στην εξωτερική ατμόσφαιρα). Η τοιχοποιία αποτελείται από θερμομονωτικά τούβλα Ecoblock που επιτυγχάνουν έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές θερμοδιαπερατότητας. Στη συνολική μόνωση του κτιρίου περιλαμβάνονται και τα θερμομονωτικά κουφώματα πάχους προφίλ 90mm με τριπλά τζάμια, εκ των οποίων τα δύο εξωτερικά είναι ενεργειακά με αέριο argon, και έχουν συνολικό συντελεστή κουφώματος 0.80W/m2K. Σε όλα τα κουφώματα έχουν τοποθετηθεί ρολά αλουμινίου των οποίων τα κουτιά έχουν εσωτερική μόνωση με πολυστερίνη, ώστε να ενισχύεται η θερμομόνωση του κτιρίου.

Όλες οι σουίτες έχουν αυτόνομη ηλιακή θέρμανση και ψύξη μέσω υβριδικού συστήματος Ηλιοθερμίας και Αντλίας Θερμότητας με Φωτοβολταϊκό.
Πολύ μεγάλη σημασία έχει δοθεί στον προσανατολισμό και τη σκίαση του κτιρίου, τοποθετώντας τέντες στα σημεία που τα «χτυπά» ο ήλιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι τέντες λειτουργούν αυτόματα, ανάλογα με την ένταση της ηλιοφάνειας και σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία. Ακόμα σηκώνονται αυτόματα όταν η ταχύτητα του αέρα είναι πάνω από μία ορισμένη τιμή. Το ίδιο ακριβώς σύστημα (μετεωρολογικός σταθμός) ενεργοποιεί μέσω του συστήματος KNX και κάποια από τα ρολά των παραθύρων στην περίπτωση που τα λούζει ο ήλιος.

Θέρμανση και Κλιματισμός

Οι ανάγκες θέρμανσης και κλιματισμού καλύπτονται μέσω του εγκατεστημένου συστήματος ηλιακής θέρμανσης και ψύξης και της αντλίας θερμότητας, τα οποία ελέγχονται μέσω του KNX συστήματος αυτοματισμού / διαχείρισης ενέργειας (Building Energy Management System) που διαθέτει το κτίριο, ώστε τόσο τοπικά από τον κάθε χώρο ξεχωριστά, αλλά και κεντρικά απομακρυσμένα, να γίνονται ρυθμίσεις, να ελέγχονται οι θερμοκρασίες, να προκλιματίζεται ο χώρος πριν την είσοδο του επισκέπτη και να προλαμβάνονται πιθανές δυσλειτουργίες. Ο δροσισμός των σουιτών γίνεται εναλλακτικά και με φυσικό τρόπο, με την χρήση αθόρυβων ανεμιστήρων οροφής. Όλοι οι χώροι έχουν αυτόνομο εξαερισμό, ο οποίος ενεργοποιείται αυτόματα από έναν έξυπνο αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει σε κάθε χώρο ξεχωριστά και εισάγει καθαρό αέρα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο η ποιότητα του αέρα είναι πάντα ιδανική, κάνοντας τον ύπνο των ενοίκων πιο ευχάριστο και υγιεινό. Τον άνετο και ξεκούραστο ύπνο συμπληρώνει το σύστημα ύπνου της εταιρίας Coco-mat.

Εξοικονόμηση ρεύματος με κάθε τρόπο
Στη στέγη του κτιρίου έχει τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής (Net Metering), το οποίο είναι ικανό να καλύψει πλήρως την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του κτιρίου. Για τον εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης τεχνολογίας LED, με φωτιστικά και σκηνές φωτισμού που καλύπτουν διάφορες λειτουργίες, ανάλογα με τις ανάγκες των ενοίκων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα. 
 
Στη δεύτερη στέγη έχει ακόμα τοποθετηθεί ηλιοθερμικό σύστημα για παραγωγή Ζεστών Νερών Χρήσης καθώς και για υποβοήθηση της θέρμανσης τον χειμώνα. Μέσω του εγκατεστημένου ηλιοθερμικού συστήματος και της ανακυκλοφορίας ζεστών νερών χρήσης υπάρχει πάντα και στη στιγμή ζεστό νερό για όλους τους ενοίκους, χωρίς να καταναλωθεί ούτε μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή τους.

Ακόμα όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που εγκαταστάθηκαν είναι κατηγορίας A+ και Α++. Οι τηλεοράσεις είναι τύπου SmartTV, οι οποίες εκτός από την προβολή καναλιών, παρέχουν και πληροφορίες για την περιοχή, την ιστορία της, εστιατόρια, διαδρομές για ποδηλασία ή πεζοπορία, καταδύσεις, και άλλες δραστηριότητες, ωράρια δρομολογίων αεροπλάνων και λεωφορείων, πρόσβαση μέσω ατομικού λογαριασμού στα διάφορα Social Media και πλοήγηση στο internet, πληροφορίες για τον καιρό, κλπ. 

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί σύστημα αποθήκευσης ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την φόρτιση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, ενώ αξιολογώντας και την άνοδο της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημιουργήθηκαν στο ξενοδοχείο υποδομές για την πρώτη θέση φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκίνητου στην περιοχή. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας λειτουργεί και ως σύστημα αδιάλειπτης παροχής ενέργειας (Back-up) βοηθητικά με το Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος.


Εξοικονόμηση νερού
Για την εξοικονόμηση χρήσης νερού έχουν τοποθετηθεί βρύσες εξοικονόμησης ροής νερού και πιεστικά τύπου inverter με πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας. Το ίδιο και οι κυκλοφορητές του δοχείου των ηλιακών και του buffer ψύξης/θέρμανσης είναι τύπου inverter. Όλες οι σωληνώσεις μονώθηκαν με ειδικά μονωτικά για την αποφυγή απωλειών θερμότητας, τόσο στο μηχανοστάσιο, όσο και σε ολόκληρη τη διαδρομή τους μέσα στο κτίριο. Επιπρόσθετα, έχουν χρησιμοποιηθεί φίλτρα άμμου και αλάτων, φίλτρα άνθρακα, κ.α. που διασφαλίζουν μαλακό και καθαρό νερό.

Αυτοματισμοί για πλήρη έλεγχο
Όλα τα συστήματα (ηλιακή θέρμανση/ψύξη και εξαερισμός, Ζ.Ν.Χ., παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, κατανάλωση ενέργειας και νερού, έλεγχος και ρύθμιση σκηνών φωτισμού, σκίασης, αποβλήτων, σύστημα συναγερμού και πυρασφάλειας, κτλ.) ελέγχονται μέσω του KNX συστήματος αυτοματισμού / διαχείρισης ενέργειας (Building Energy Management System) που διαθέτει το κτίριο.
Τέλος οι χώροι διαθέτουν σύστημα συλλογής για την ανακύκλωση των απορριμμάτων, για οργανικά απόβλητα, αλουμίνιο, χαρτί και γυαλί. Η GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd ακόμα αναλαμβάνει τη δυνατότητα κατασκευής βιολογικού καθαρισμού, με εκμετάλλευση των απόβλητων νερών για επανάχρηση σε πότισμα ή άλλες χρήσεις.

Έχοντας πάντα ως κριτήριο την οικονομία, η GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd κατασκεύασε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας με σχεδόν μηδενικά έξοδα λειτουργίας σε όρους κατανάλωσης ενέργειας, που μπορεί να αποδίδει υψηλότερα ποσοστά κερδοφορίας στους επενδυτές. Πρόκειται για μία επένδυση που η απόσβεσή της εκτιμάται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών που επιζητούν φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα. Το κτίριο είναι ενεργειακής κατηγορίας Α+ πιστοποιημένο κατά ΚΕΝΑΚ και σύντομα Green Key.

Από την ομάδα της GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ