Το σούπερ αποδοτικό SURE House νικητής του Ηλιακού Δεκάθλου 2015

Το Ηλιακό Δέκαθλο του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ είναι ένας εθνικός διαγωνισμός μεταξύ ομάδων πανεπιστημίων για το ποιος μπορεί να χτίσει το πιο ελκυστικό, λιγότερο ενεργειακά κοστοβόρο και ηλιακά αποτελεσματικό ηλιακό σπίτι.

 
Δεκατέσσερις ομάδες διαγωνίστηκαν φέτος, με τη νικήτρια ομάδα από το Stevens Institute of Technology να εμπνέεται από τον τυφώνα Sandy για να δημιουργήσει ένα βιώσιμο παράκτιο σπίτι που ανοίγει τις πόρτες του καλοκαίρι για διασκέδαση, αλλά το χειμώνα κλείνει για να επιβιώσει από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Το Ηλιακό Δέκαθλο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και προσκαλεί τις ομάδες των πανεπιστημίων από όλη την Αμερική να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν καινοτόμα, βιώσιμα και εμπορικά ηλιακά σπίτια. Σε ένα κλειστό διαγωνισμό, το Stevens Institute of Technology πήρε την πρώτη θέση για το 2015, σκοράροντας 10 πόντους σθεναρά σε όλες τις κατηγορίες.

SURE HOUSE - Stevens Institute of Technology
Η ομάδα του SURE HOUSE κατέλαβε την πρώτη θέση στις 6 από τις 10 κατηγορίες για να λάβει το τελικό βραβείο. Συντομογραφία για το «SUstainable and REsilient» (Βιώσιμο και Ανθεκτικό), το σπίτι έχει σχεδιαστεί για να σταθεί στο ύψος των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές όπως το Jersey Shore.

Το σχέδιο ως ένα "μοντέρνο παραλιακό εξοχικό του στυλ του 1960", εκσυγχρονισμένο όμως με πλήρη ηλιακή ενέργεια, σύνθετο εξοπλισμό για αντίσταση στις καταιγίδες και ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό.
Η πλευρά που «βλέπει» στην παραλία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει ό,τι χρειάζεται για απολαυστικές καλοκαιρινές διακοπές. Έτσι, το SURE HOUSE ανοίγει διάπλατα όταν ο καιρός είναι καλός, διπλασιάζοντας τον χώρο διαβίωσης με διάφορους εξωτερικούς χώρους. Όταν ο καιρός χειροτερεύει, οι παραλιακές πλευρές αναδιπλώνονται για να γίνουν
προστασία ενάντια στην καταιγίδα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο εξωτερικός χώρος είναι ειδικά προστατευμένος από πολλές στρώσεις από σύνθετες ίνες κολλημένες μεταξύ τους πάνω από έναν πυρήνα αφρού. Κάθε στρώμα τοποθετείται προς διαφορετικό προσανατολισμό για να μεγιστοποιηθεί η συνολική αντοχή του δωματίου. Ολόκληρο το χαμηλότερο επίπεδο του σπιτιού είναι σφραγισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εντελώς αδιάβροχο μέχρι και ένα συγκεκριμένο σημεία πλημμύρας, πράγμα που βοηθά και στο να έχει ενεργειακή απόδοση για θέρμανση και ψύξη.
Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ηλιακή ενέργεια, το σπίτι έχει σχεδιαστεί με την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας κατά νου - περίπου 90% λιγότερο από ένα κανονικό σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει εξαιρετικά αποδοτικές συσκευές, όπως αντλία θερμότητας για θέρμανση, ψύξη και αφύγρανση, καθώς και σύστημα εξαερισμού ανάκτησης θερμότητας.

Παρόλο που οι ηλιακοί συλλέκτες της οροφής του σπιτιού μπορούν να παράγουν περίπου 10.000 Watt ενέργειας, το σπίτι είναι ακόμα συνδεδεμένο με το δίκτυο. Αλλά σε αντίθεση με πολλά ηλιακά συστήματα, σε περίπτωση που πέσει το δίκτυο, η δυναμική των συλλεκτών αλλάζει για να παράγει περίπου 3.000 Watt ηλεκτρικής ενέργειας για έκτακτη ανάγκη, εντελώς ανεξάρτητα από το δίκτυο. Η ομάδα έχει κατασκευάσει επίσης έχει δημόσιο σταθμό φόρτισης USB έξω από το σπίτι, για χρήση από την κοινότητα κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Είναι ένα ενδιαφέρον και ελκυστικά σχεδιασμένο σπίτι που πετυχαίνει να πραγματοποιήσει δύο στόχους ταυτόχρονα –αφενός τον περιορισμό της αλλαγής του κλίματος μέσω της μεγάλης ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, τη στιγμή που προετοιμάζεται για τις δυσμενείς επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι πλημμύρες και τα ακραία παράκτια καιρικά φαινόμενα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ