Ανοίξτε την βαλβίδα της οικονομίας

Διαβάστηκε από 1205 αναγνώστες -

Ο έλεγχος και η διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού ενός ξενοδοχείου βρίσκουν εφαρμογή στο πιο ενεργειακό και καινοτόμο προϊόν των τελευταίων 2 ετών!

 
Το 2014 η Belimo Automation AG έφερε την καινοτομία στο χώρος της τεχνολογίας ελέγχου ηλεκτροβαλβίδων με την κυκλοφορία της ‘’Energy Valve’’ η οποία έχει κιόλας πάρει πολλά βραβεία ως το πιο ενεργειακό και καινοτόμο προϊόν των τελευταίων 2 ετών, με την πιο σημαντική διάκριση να είναι η 1η θέση στην κατηγορία του κτιριακού αυτοματισμού στο ‘’INNOVATION AWARDS 2014 AHR EXPO’’. 

Τι είναι η energy valve;
Η energy valve αποτελείται από ένα παροχόμετρο υψηλής ακρίβειας, δύο αισθητήρια θερμοκρασίας νερού για την προσαγωγή και επιστροφή και μια ηλεκτροκίνητη σφαιρική βαλβίδα. Η  βαλβίδα είναι απόλυτα στεγανή στο κλείσιμο και διαθέτει χαρακτηριστικό δίσκο ο οποίος εγγυάται τη χαρακτηριστική καμπύλη ίσων ποσοστών. 

Τι προσφέρει η energy valve;
Η Energy Valve γλιτώνει πολύτιμο χρόνο στην εκκίνηση μιας εγκατάστασης, αφού πλέον δεν χρειάζεται εξισορρόπηση των πιέσεων του δικτύου. Το ενσωματωμένο παροχόμετρο και τα δύο εμβαπτιζόμενα αισθητήρια θερμοκρασίας επιτρέπουν την παρακολούθηση και καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας, τα οποία μπορούν να απεικονιστούν σε διαγράμματα μέσω του λογισμικού με το οποίο συνοδεύεται. Οι δύο λειτουργίες που κάνουν την Energy Valve να ξεχωρίζει είναι το Power Control και το ΔΤ manager.

Για τον μελετητή, τον εργολάβο, τον εγκαταστάτη μέχρι και τον τελικό 
χρήστη, τα πλεονεκτήματα της energy valve είναι πάρα πολλά.


  • Ο μελετητής δε χρειάζεται πια να κάνει υπολογισμούς για την επιλογή βαλβίδων ελέγχου (Kvs) και βαλβίδων εξισορρόπησης. Το μόνο που χρειάζεται είναι η επιλογή της παροχής νερού (m3/h). 
  • Ο εγκαταστάτης δε χρειάζεται να εγκαταστήσει βαλβίδες εξισορρόπησης και να μπει στη χρονοβόρα διαδικασία της εξισορρόπησης του δικτύου, όπου η εξισορρόπηση γίνεται για το μέγιστο φορτίο (full load), ενώ στις αληθινές συνθήκες λειτουργίας ενός συστήματος, οι περισσότερες ώρες λειτουργίες είναι υπό part-load συνθήκες.
  • Εταιρείες ενεργειακών αναβαθμίσεων (ESCO) θα έχουν το ιδανικό εργαλείο με την εγκατάσταση μιας Energy Valve, βοηθώντας στη παρακολούθηση και καταγραφή της ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ΔT manager.
  • Εταιρείες συντήρησης θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης πολλών δεδομένων μέσω του λογισμικού, βοηθώντας στην εύρεση στοιχείων που μπορεί να προκαλούν κάποια βλάβη/ανωμαλία στο δίκτυο ή πτώση της απόδοσης ενός συστήματος.
  • Ο τελικός χρήστης ο οποίος θα αποκτήσει μια energy valve, θα έχει μια ηλεκτροβάνα η οποία θα μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια με το ΔT manager ή να κρατάει τις συνθήκες του χώρου ιδανικές με το Power Control. Σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπου οι καταναλώσεις ενέργειας είναι εκτενείς, το αντίκτυπο της εγκατάστασης μιας energy valve είναι προφανώς μεγαλύτερο. 
Τα χαρακτηριστικά της Energy Valve μπορούν να συμβάλλουν στη επίτευξη 1 έως 5 LEED πόντους στη κατηγορία Energy and Atmosphere. 

Ποιους αφορά η  energy valve;
Η λειτουργία ‘’Power Control’’ δίνει την δυνατότητα να ελέγχουμε απευθείας και γραμμικά την ισχύ (kW) του θερμαντικού ή ψυκτικού στοιχείου μέσω ενός αναλογικού σήματος 0-10V, χωρίς να επηρεάζεται από αλλαγές θερμοκρασιών ή πιέσεων στο δίκτυο. Η λειτουργία ‘’ΔT Manager’’ δίνει τη δυνατότητα να ορίζουμε την επιθυμητη τιμή διαφοράς θερμοκρασίας ΔΤ στο στοιχείο, αντιμετωπίζοντας το low ΔT syndrome.

Η Energy Valve εκτός από τη αναλογική είσοδο ελέγχου και έξοδο ένδειξης (feedback), έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με B.MS. μέσω BACnet MS/TP και BACnet IP. Επίσης, υπάρχει εγκατεστημένος web server ο οποίος αποθηκεύει δεδομένα 13 μηνών, τα οποία μπορούν να εξαχθούν μέσω εξωτερικών εργαλείων για περαιτέρω παρακολούθηση. Ο κινητήρας διαθέτει υποδοχή Ethernet για απευθείας σύνδεση με υπολογιστή.

Παράδειγμα εφαρμογής σε  εγκατάσταση με σύνδρομο χαμηλού ΔΤ
Η energy valve μελετήθηκε από μηχανικούς του πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ. και εφαρμόστηκε στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν το σύνδρομο χαμηλού ΔΤ (low delta-T syndrome) στις ψυκτικές τους μονάδες. Η διαφορά θερμοκρασίας της προσαγωγής και της επιστροφής νερού στον ψύκτη ήταν χαμηλότερη από το ΔΤ με το οποίο είχε γίνει η επιλογή των ψυκτών. Εφόσον μειώνεται το ΔΤ και η ζήτηση στον χώρο παραμένει ίδια, πρέπει να αυξηθεί η παροχή του νερού (Q=m Cp DΤ), με αποτέλεσμα να λειτουργούν παραπάνω από ένας ψύκτες και κυκλοφορητές, αυξάνοντας κατακόρυφα την κατανάλωση ενέργειας. 

Συχνές αιτίες χαμηλού ΔΤ είναι οι εξής:
  • Υπερδιαστασιολογημένες βαλβίδες ελέγχου
  • Ελλιπής εξισορρόπηση δικτύου
  • Λερωμένα και χαλασμένα στοιχεία νερού
  • 3-οδες βάνες
Με την Energy Valve το ΔΤ απο 6.15K αυξήθηκε στα 12.14K, μειώνοντας τη παροχή του κρύου νερού κατά 49%, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι ενεργειακές καταναλώσεις. 

Ποια είναι η BELIMO
Η Belimo Automation AG είναι ηγέτης στη τεχνολογία ηλεκτροκινητήρων και βαλβίδων για εγκαταστάσεις θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού. Τα προϊόντα κατασκευάζονται στην Ελβετία, χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία και έχουν και 5 χρόνια εγγύηση.

Λυσίου 11, 16346 
Ηλιούπολη
T: +30 210 9400766, 
F: +30 210 9400767
[email protected], www.belimo.gr
www.energyvalve.com


Άρθρο των κ. Άλκη Τριανταφυλλόπουλου (Μηχ. Μηχανικού) και Αλέξανδρου Σακελλαρίου (Μηχ. Μηχανικού)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ