«Είμαι σίγουρος ότι εάν δεν είχαμε επενδύσει στον αειφόρο τρόπο λειτουργίας... τώρα θα αντιμετωπίζαμε σοβαρότατο πρόβλημα βιωσιμότητας.

Διαβάστηκε από 1350 αναγνώστες -

Tο Ξενοδοχείο «Δόρυσσα» βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σάμου, στο ιστορικό Πυθαγόρειο. Είναι κτισμένο πάνω σε μια απέραντη αμμουδιά με άκρως μαγευτική θέα, σε μια περιοχή η οποία συνδυάζει το πράσινο και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

 
Αποτελείται από την κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία φιλοξενεί 148 κλασσικά δίκλινα δωμάτια και 19 μεγαλύτερου μεγέθους Junior Suites και το παραδοσιακό χωριό «Αγία Μαρίνα», που αποτελείται από 120 δωμάτια υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Με τη γοητεία της εκλεπτυσμένης αισθητικής του και τον αέρα της σύγχρονης πολυτέλειάς του, το Doryssa Seaside Resort αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές, ρομαντικές αποδράσεις για δύο, αλλά και για μικρά διαλείμματα από την καθημερινότητα.

Κάνοντας μια βόλτα στα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού «Αγία Μαρίνα», θα ανακαλύψετε την πλατεία με το καφενείο, την εκκλησία, τα παραδοσιακά εργαστήρια, τους πανέμορφους κήπους και τη λίμνη, τα οποία διαμορφώνουν ένα ειδυλλιακό τοπίο για ξεκούραση και χαλάρωση.

Ο κύριος Νίκος Δημητρίου, Managing Director του Doryssa Seaside Resort στη Σάμο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ανακαίνιση με γνώμονα την αειφορία αποτέλεσε μονόδρομο για την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

Τι σημαίνει για εσάς πράσινος τουρισμός;
Η αλλαγή του κλίματος είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ο ξενοδοχειακός κλάδος θα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες επίτευξης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στο Doryssa Seaside Resort η προστασία του περιβάλλοντος, με κάθε δυνατό τρόπο και τεχνική που προσφέρει η τεχνολογία του σήμερα, δεν είναι απλώς ηθική υποχρέωση αλλά το ένα από τα κομμάτια μιας ολοκληρωμένης αειφόρου πολιτικής που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο στην κάθε μέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου. Αειφόρος ανάπτυξη για εμάς είναι η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Πιστεύουμε ότι η λειτουργία του ξενοδοχείου μας με βάση την αειφόρο ανάπτυξη, που περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος, την αλληλοεπίδραση με την τοπική κοινωνία και τη συνέχιση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι το μοναδικό μοντέλο που μπορεί να αποδώσει καρπούς και να έχει αποτέλεσμα στην συνέχεια και την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας. 

Πώς προέκυψε η ανάγκη υιοθέτησης πράσινων πρακτικών;
Με την πάροδο των χρόνων έγινε απόλυτα κατανοητό ότι οι φυσικοί πόροι, για τους οποίους μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες δεν δίναμε σημασία, δεν είναι ανεξάντλητο. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει επηρεαστεί από την ανεξέλεγκτη παρέμβαση του ανθρώπου, της οποίας αρνητικά αποτελέσματα βιώνουμε ήδη. Όλοι μας, σε ατομικό επίπεδο, σε επίπεδο επιχειρήσεων αλλά και σε επίπεδο κράτους, πρέπει να λειτουργήσουμε ώστε με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τόσο για την δική μας καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και ως ηθική υποχρέωση σε αυτό που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Σε ποιους τομείς λειτουργίας της μονάδας έγιναν παρεμβάσεις/αλλαγές;

Την τελευταία δεκαετία και με αφορμή ανακαινίσεις, μεγαλύτερες ή μικρότερες, που συνεχώς κάνουμε στο ξενοδοχείο μας προσπαθούμε συνεχώς να εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις μας. Ένας από τους κύριους στόχους είναι η καλύτερη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε:
  • Παραγωγή όλου του ζεστού νερού για τις ανάγκες του ξενοδοχείου μόνο από ηλιακή ενέργεια
  • Χρήση γεωθερμίας για τον κλιματισμό όλου του συγκροτήματος
  • Τοποθέτηση κουφωμάτων με πολύ μεγάλο συντελεστή μόνωσης
  • Σύστημα διαχείρισης του συγκροτήματος (BMS) για τον έλεγχο λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου
  • Σύστημα αυτοματισμού στα δωμάτια που εξασφαλίζει την μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας
  • Ολική αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων και λαμπτήρων οικονομίας με λαμπτήρες led
  • Σύστημα αυτόματου ποτίσματος σε όλους τους κήπους του ξενοδοχείου, όπως και χρήση φίλτρων μείωσης παροχής νερού σε κάθε βρύση για την μικρότερη δυνατή κατανάλωση νερού.
  • Ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, μπαταριών και χρησιμοποιημένων ελαίων.
Ποια τα οφέλη αυτής της επένδυσης για το ξενοδοχείο;
Τα οφέλη για την επιχείρηση μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους. Τα αποτελέσματα σε αυτό το κομμάτι ήταν ανέλπιστα πολύ μεγάλα με αποτέλεσμα να υπάρχει απόσβεση των επενδύσεων σε πολύ λίγο χρόνο, κάποιες φορές ακόμα λιγότερο και από αυτόν που αρχικά είχε υπολογιστεί στις μελέτες. Το δεύτερο έχει να κάνει με την όλο και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από τους υποψήφιους πελάτες. Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων στο εξωτερικό και σταδιακά και στην Ελλάδα, σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών πόρων είναι πολύ μεγάλη. Για πάρα πολλούς θα έλεγα ότι είναι κομμάτι του τρόπου ζωής τους. Οι υποψήφιοι πελάτες και κατΆ επέκταση οι παράγοντες του τουρισμού (π.χ. πρακτορεία) επιλέγουν όλο και πιο συχνά προορισμούς οι οποίοι, αποδεδειγμένα, λειτουργούν με τον σωστό τρόπο απέναντι στο περιβάλλον. Έχει φανεί ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια ότι ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας του ξενοδοχείου σε ότι αφορά την προστασία και τον σεβασμό στο περιβάλλον είναι αιτία προσέλκυσης νέων αγορών και πελατών
.
Θεωρείτε ότι ήταν σημαντική απόφαση για την εξέλιξη της επιχείρησης;
Από ότι αναφέρθηκε παραπάνω βγαίνει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι, επενδύοντας στον πράσινο τουρισμό, τα οφέλη της επιχείρησης ήταν καταλυτικά για τη συνέχιση της λειτουργίας της στο ολοένα αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον του τουριστικού προϊόντος. Είμαι σίγουρος ότι εάν δεν είχαμε επενδύσει στον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας τώρα θα αντιμετωπίζαμε σοβαρότατο πρόβλημα βιωσιμότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ