Στο Μόντρεαλ το μεγαλύτερο κτίριο κατασκευασμένο από CLT (vιdeo)

Διαβάστηκε από 1173 αναγνώστες -

Το CLT είναι για πολλούς ένα από τα αγαπημένα υλικά. Είναι κατασκευασμένο από ανανεώσιμες πηγές, απομονώνει διοξείδιο του άνθρακα, είναι ελαφρύτερο από μπετόν και είναι ωραίο αισθητικά.

 
Στα περισσότερα από τα έργα CLT μέχρι σήμερα, η χρήση του έχει υποβαθμιστεί χάρη στην αποτελεσματικότητα του σκυροδέματος και όσων προσπαθούν να πείσουν τους άλλους ότι το CLT δεν είναι τόσο καλό όσο το σκυρόδεμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το νέο έργο στο Μόντρεαλ είναι τόσο ενδιαφέρον: Αναδεικνύει τη θετική πλευρά, τις αρετές της κατασκευής από ξύλο. Ακόμα και το όνομά του, Arbora, παραπέμπει στο ξύλο.

Το έργο Arbora στο Μόντρεαλ φέρεται να είναι το μεγαλύτερο οικιστικό έργο CLT στον κόσμο, καθώς αποτελείται από 434 condo, ένα μεγαλοπρεπές σπίτι και μονάδες ενοικίασης σε τρία οκταώροφα κτίρια, όλα φτιαγμένα από βιώσιμα υλοτομημένη ξυλεία που μετατράπηκε σε πάνελ από τη Nordic CLT και σχεδιάστηκε από την Lemay + CHA.

Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι ότι προσπαθούν πραγματικά να κάνουν την κατασκευή έτσι ώστε να αναδεικνύει τα δυνατά σημεία του ξύλου αντί να προσπαθεί να τα κρύψει. Οι κατασκευαστές, στον σχεδιασμό τους, συζητούν την «ανανεώσιμη πλευρά» των κατασκευών από ξύλο, τα πλεονεκτήματα της δύναμη και του βάρους, τη θερμική αντίσταση και την αντίσταση στη φωτιά, την ακρίβεια:
Τα προκατασκευασμένα πάνελς που κόβονται στις απαιτούμενες διαστάσεις παραδίδονται στο εργοτάξιο, και τα ανοίγματα για πόρτες και τα παράθυρα κόβονται με ακρίβεια ενός δεκάτου του χιλιοστού χρησιμοποιώντας μηχανήματα ακριβείας, όπως τον υπολογιστή ψηφιακού ελέγχου (CNC). Τα πάντα είναι σχεδιασμένα και οργανωμένα, ώστε το κτίριο να μπορεί να ανεγερθεί γρήγορα.


Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του CLT στην αγορά. Η Nordic ήταν η πρώτη εταιρεία που το κάνει στη Βόρεια Αμερική, και έτσι το Κεμπέκ καλύπτεται από ξύλο. Η δασοκομία αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας της επαρχίας. Το CLT ακολουθεί γρήγορα, και η χρήση του σημαίνει πολύ λιγότερα μεγάλα φορτηγά με τσιμέντο να αυξάνουν την κίνηση στους δρόμου. Και τώρα επίσης πωλείται ως ένας καλύτερος, υγιέστερος και πιο πράσινος τρόπο οικοδόμησης, το οποίο και πράγματι είναι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ