Ηλιακά πάνελ της NASA φτιαγμένα σαν… origami! (video)

Διαβάστηκε από 1945 αναγνώστες -

Ερευνητές του Jet Propulsion Laboratory κατασκεύασαν ηλιακούς συλλέκτες για τη NASA που βασίζονται στην ιαπωνική τέχνη αναδίπλωσης χαρτιού, origami.

 
Πρόκειται για ελαφριά, αναδιπλούμενα πάνελ που μπορούν εύκολα να ξεδιπλωθούν. Ο Brian Trease, μηχανολόγος μηχανικός στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, θυμάται τις κούκλες από origami από τα παιδικά του χρόνια. Σε δηλώσεις του ο Trease αναφέρεται στο πώς οι αρχές της ιαπωνικής μορφής τέχνης που κάποτε αγαπούσε και είχε σαν χόμπι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαστημικούς ηλιακούς συλλέκτες. «Είναι ένα μοναδικό σταυροδρόμι τέχνης, πολιτισμού και τεχνολογίας», δήλωσε ο Trease.

Η NASA ερευνά τον τομέα του origami για να καταφέρει να υλοποιήσει την ιδέα της κατασκευής τμημάτων των διαστημικών σκαφών που είναι κατάλληλα για μεταφορά σε διαστημικά ταξίδια, η NASA. Ο Trease και οι ερευνητές στο Brigham Young University (BYU) στο Πρόβο της Γιούτα εργάζονται πάνω σε αυτό το έργο.

Αν και κάποια αναδιπλούμενα πάνελ είναι ήδη σε χρήση σε διαστημικές αποστολές, ο Trease και οι συνεργάτες του έχουν ως στόχο την ανάπτυξη πιο περίπλοκων ηλιακών πάνελ με βάση το origami που είναι ελαφριά και εύκολα πτυσσόμενα. Αν όλα αυτά τα σχέδια γίνουν πραγματικότητα, η μεγαλύτερη πρόκληση της NASA για τη μεταφορά ογκωδών διαστημικών αντικειμένων αποκτά πλέον μια απλή λύση – την αναδίπλωση!


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ