Μειώσεις 20% στις τιμές του φυσικού αερίου το 2015

Διαβάστηκε από 2673 αναγνώστες -

Την εξέλιξη και τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, στους τομείς των ΑΠΕ, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ανέδειξε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

 
Ο υφυπουργός, κατά την ομιλία του στο σχετικό συνέδριο του Research Centre for Energy Management του ESCP Europe και του Greek Energy Forum τόνισε «Τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια που τα τελευταία δυόμιση χρόνια προχωρούν στον κλάδο της ενέργειας και είναι τόσο μεγάλης αξίας αλλά και σημασίας όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας», ξεκινώντας την ομιλία του από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τον οποίο γνωστοποίησε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η δημιουργία ενός οδικού χάρτη ανάπτυξης της αγοράς για τις επόμενες δεκαετίες, με την εισαγωγή και νέων μορφών αξιοποίησης, όπως η αυτοπαραγωγή και το net metering (αναμένονται το 2015) αλλά και ότι έχουν μπει σε «τροχιά» υλοποίησης και οι σχετικές υποδομές, όπως τα έργα διασύνδεσης στα νησιά και τα έξυπνα δίκτυα σε όλη τη χώρα.

Κατόπιν, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, αναφέρθηκε στην αγορά του ηλεκτρισμού, κάνοντας λόγο για μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής συνολικά για το σύστημα κατά πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα μόλις χρόνο, αλλά και για την ολοκλήρωση νέων παρεμβάσεων στην αγορά «πολύ σύντομα». Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «επεξεργαστήκαμε εκτεταμένα δύο πολυαναμενόμενες τομές και τις θέτουμε σε εφαρμογή από το 2015 ώστε να αλλάξουμε την εικόνα της αγοράς σε όλα τα επίπεδα». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ανέδειξε τις δημοπρασίες του ΝΟΜΕ και την αντικατάσταση των παλιών ΑΔΙ εντός του 2015 από ένα σύγχρονο σύστημα που ενισχύει την ευελιξία με τρόπο ακόμη πιο αποδοτικό, αλλά παράλληλα μειώνει και το συνολικό κόστος του συστήματος. «Όλα αυτά θα προετοιμάσουν το έδαφος για να περάσουμε στο Μοντέλο – Στόχο που θα ακολουθήσουν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, και εμείς φυσικά, το TargetModel, από τα τέλη του επόμενου έτους», σχολίασε σχετικά.

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο και για «άλματα» της Ελλάδας στον κλάδο του φυσικού αερίου, προαναγγέλλοντας και μείωση 20% στις τιμές του φυσικού αερίου για βιομηχανίες και οικιακούς καταναλωτές στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Υποστήριξε δε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο χάρτη των αγωγών, όπως για παράδειγμα η ακύρωση του αγωγού South Stream από τη ρωσική πλευρά, θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο που αναλαμβάνει η χώρα, αλλά και ότι μέχρι το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αναβάθμιση του τερματικού LNG της Ρεβυθούσας. Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, έθεσε ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τετραετία, ξεκινώντας κιόλας από το 2015.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ