Η Ηλεκτροκίνηση είναι ΕΔΩ! Εσείς ακόμα διστάζετε;

Διαβάστηκε από 1162 αναγνώστες -

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει και διαβάσει για την ηλεκτροκίνηση – τον νέο εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης εντός των πόλεων.

 
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη προς το περιβάλλον, σε όλους μας αρέσει η έννοια της αθόρυβης μετακίνησης, μας εξιτάρει επίσης η ιδέα της αυτονομίας μετακίνησης, αφού απαλλασσόμαστε από τα βενζινάδικα και η φόρτιση μπορεί να γίνει στο σπίτι μας ή στον τόπο εργασίας μας.

Και ενώ στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, η ηλεκτροκίνηση είναι παρούσα και εκθετικά αναπτυσσόμενη, η χώρα μας παραμένει στάσιμη. Κύριοι λόγοι είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των ιδιωτών και των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την αξιοπιστία των ηλεκτρικών προϊόντων ιδιωτικής μετακίνησης (ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα) και βέβαια το κόστος.

Έχουν βάση οι αμφιβολίες μας και οι προβληματισμοί μας; Θα κάνω την δουλειά μου οικονομικά και οικολογικά ή καλύτερα να παραμείνω στην συμβατική τεχνολογία που ξέρω και εμπιστεύομαι παρά τα προβλήματά της;

Οι προβληματισμοί είναι πραγματικοί αλλά είναι στο χέρι των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ηλεκτροκίνησης να τους ανατρέψουν. Η Ether, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ και των SmartGridsαπό το 2007, εισήλθε ήδη από το 2013 στον χώρο της Ηλεκτροκίνησης. Εμείς στην Ether πιστεύουμε ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής των πολιτών ενώ παράλληλα να μειώσει στο μέγιστο βαθμό το κόστος μετακίνησης εντός των πόλεων.

Από τον Ιούλιο 2013, η εταιρία μας είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της GOVECS – γερμανική εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών scooters που λαμβάνει κάθε χρόνο το διεθνές βραβείο e-scooteroftheYear, καθιστώντας τα προϊόντα της ενδεχομένως τα πιο ποιοτικά παγκοσμίως σε ότι αφορά τον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Με δύο διαφορετικές σειρές προϊόντων τόσο για επαγγελματίες όσο και για ιδιώτες, με υψηλές επιδόσεις, άριστη οδηγική συμπεριφορά και με εγγυήσεις που φτάνουν τα 4 έτη, θεωρούμε ότι καλύπτονται οι ανάγκες και του πιο απαιτητικού ιδιώτη και επαγγελματία.

Και τι γίνεται με το υψηλότερο κόστος αγοράς σε σχέση με τα θερμικά scooters; Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένω για να κάνω απόσβεση;

Η απόσβεση σε σχέση με ένα οποιοδήποτε θερμικό scooter γίνεται ανάμεσα στις 25-35.000km. Επομένως η εύκολη απάντηση είναι ότι όσο πιο πολύ οδηγώ ένα ηλεκτρικό scooter, τόσο πιο γρήγορα αποσβαίνω την επένδυση. Είναι ένας ακόμα λόγος που θεωρούμε ότι τα προϊόντα αυτά είναι ιδανικά για επαγγελματίες.

Παρόλα αυτά στην Ether πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά, προσφέροντας μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση στις Επιχειρήσεις ώστε τα οικονομικά οφέλη της ηλεκτροκίνησης να γίνονται ορατά από την πρώτη κιολας ημέρα της λειτουργίας τους.

Δίνουμε πιο συγκεκριμένα την δυνατότητα στις Επιχειρήσεις να αλλάξουν τον στόλο τους σε ηλεκτρικά δίκυκλα χρησιμοποιώντας τα υφιστάμενα κονδύλια που έχουν για τα καύσιμα την συντήρηση και την ασφάλιση των θερμικών τους δικύκλων. Οδηγούμε επομένως τις Επιχειρήσεις στη νέα εποχή μετακίνησης χωρίς επιβάρυνση στον προϋπολογισμό τους. Αλλάζουμε το προφίλ των Επιχειρήσεων και βοηθάμε ουσιαστικά το περιβάλλον. Και βέβαια με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνουμε εμείς το ρίσκο της μετάβασης στην νέα εποχή μετακίνησης.

Χρειάζεται όμως και η συνεισφορά της Πολιτείας. Οι ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ηλεκτροκίνηση πληθαίνουν και αυτό είναι καλό. Είναι σημαντικό όμως να αρχίσουν να δίνονται και κίνητρα, όχι απαραιτήτως μόνο οικονομικά. Σίγουρα μία επιδότηση για αλλαγή επαγγελματικού στόλου αυτοκινήτων και δικύκλων σε ηλεκτρικά θα έδινε ουσιαστική ώθηση. Παράλληλα όμως η αποκλειστική χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στο κέντρο της Πόλης, σε παραδοσιακούς οικισμούς της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας είναι κινήσεις ανέξοδες αλλά πολύ ουσιαστικές για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε ότι η ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι εδώ με αξιόπιστα εμπορικά προϊόντα. Η Ether είναι εδώ και βοηθά ουσιαστικά την μετάβαση στην Νέα Εποχή παρέχοντας και το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Εσείς ακόμα διστάζετε;

Γιώργος Πανέτας, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, μέτοχος και Εμπορικός Διευθυντής της EtherApplicationsLtd

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ