Αργεί το πρόγραμμα Ανάπτυξης Μικρών Ανεμογεννητριών

Επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ προς το ΥΠΕΚΑ για την καθυστέρηση ανακοίνωσης του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών.

 
Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

Με λύπη μου επανέρχομαι στο ζήτημα της κατάρτισης του Ειδικού Προγράμματος ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών (μΑΓ) που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.4203/2013, το οποίο είχαμε θίξει με επιστολή μας σε εσάς την 20η Μαΐου 2014 (συν. 1.).

Θυμίζω ότι σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο, το υπόψη Ειδικό Πρόγραμμα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί το αργότερο την 30η Ιουνίου 2014. Θυμίζω επίσης πως αυτή η υποχρέωση απορρέει από δική σας ρύθμιση στον Ν.4203/2013.

Πρέπει να ομολογήσω πως είμαστε σοκαρισμένοι περισσότερο από την απουσία αντίδρασης από το Υπουργείο σας, παρά από την καθυστέρηση, την οποία άλλωστε είχαμε προβλέψει στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το Φθινόπωρο του 2013.

Και επίσης αδυνατούμε να την ερμηνεύσουμε, εξ αιτίας του γεγονότος ότι η απραξία σας οδηγεί ένα κλάδο εν τη γένεση του, σε πρόωρο θάνατο. Δε μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό γίνεται συνειδητά ή ακόμη χειρότερα από αδιαφορία.

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση της Πολιτείας εξαρτάται μόνο από τον όγκο και την ένταση της φωνής των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο σας. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι όσοι έχουν προσφύγει σε αυτή τη λύση, είτε είναι εκπρόσωποι παραγωγών είτε μειοψηφίες διαμαρτυρόμενων ενάντια στην ανάπτυξη, επέτυχαν θετική αντίδραση εκ μέρους της Πολιτείας, ανεξάρτητα από το εάν τα αιτήματά τους ήταν δίκαια ή παράλογα.

Θυμίζουμε για την ιστορία πως με την παραπάνω διάταξη το Ειδικό Πρόγραμμα, όταν εκπονηθεί, θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των μΑΓ καθώς και τα οικονομικά κίνητρα (τιμολόγηση παραγόμενης ενέργειας, δυνατότητα συμψηφισμού).

Αποτέλεσμα της καθυστέρησης εκπόνησης του Προγράμματος είναι η αναστολή όλων των επενδυτικών δραστηριοτήτων, παρότι υπήρχε προ του Ν.4203/2013 αλλά και συνεχίζει να υπάρχει, ικανό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες (ανεμολογικές μετρήσεις, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρώντας ότι οι μΑΓ παρουσιάζουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και για αυτό αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης των ΑΠΕ, διαμαρτύρεται εντονότατα για την απαξίωση τους και απαιτεί την άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας.

με εκτίμηση,

Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης

Πρόεδρος Δ.Σ.

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ