Μελέτη του ΜΙΤ: Οι ανεμογεννήτριες δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία

Διαβάστηκε από 1564 αναγνώστες -

Σύμφωνα με μελέτη του ΜΙΤ, η ανθρώπινη υγεία δεν βλάπτεται από τη ζωή κοντά σε αιολικά πάρκα.

 
Η έρευνα έλαβε υπόψη επιπτώσεις στην υγεία, όπως το άγχος, η κακή διάθεση και οι διαταραχές του ύπνου, μεταξύ άλλων, που έχουν, κατά το παρελθόν, συνδεθεί αρκετά με τη ζωή κοντά σε ανεμογεννήτριες.

"Δεν υπάρχει σαφής ή συνεπής συσχέτιση μεταξύ του θορύβου από τις ανεμογεννήτριες και κάποια καταγεγραμμένης νόσου ή άλλη ένδειξη επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου", διαπιστώνεται στη μελέτη.

Οι συγγραφείς του MIT εξετάζει μια σειρά από περιπτώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ώστε να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του υπόηχου και την ποιότητα ζωής των πληθυσμών κοντά στα αιολικά πάρκα.

Ενώ τα παράπονα από τους κατοίκους ήταν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της κατασκευής των αιολικών πάρκων, άλλες τεχνολογίες, όπως εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκάλεσαν μεγαλύτερη δημόσια κριτική.

Μια μελέτη στη βόρεια Πολωνία, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη μελέτη για τον θόρυβο των ανεμογεννητριών, έδειξε ότι όσοι ζουν δίπλα σε αιολικά πάρκα σημείωσαν πολύ καλή ποιότητα ζωής και εκείνοι που ζούσαν πιο μακριά από 1.500 μέτρα ανέφεραν κατά πολύ χειρότερη.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαβίωση κοντά σε αιολικά πάρκα δεν έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας ζωής, αντίθετα μπορεί ακόμη και να την βελτιώνει -υπό προϋποθέσεις- η συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Iván Pineda, επικεφαλής της πολιτικής ανάλυσης πολιτικής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αιολικής Ενέργειας, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να κάνουν τους πολίτες να αποβάλλουν οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να έχουν σε σχέση με τη ζωή κοντά σε ανεμογεννήτριες."

Μετρήσεις του ήχου χαμηλής συχνότητας (LFN), του υπόηχου και της τονικής ήχως δείχνουν ότι ο υπόηχος εκπέμπεται από τις ανεμογεννήτριες, αλλά οι ενοχλήσεις στα σπίτια είναι συνήθως κάτω από το όριο που μπορούν να γίνουν αντιληπτές.

Τέσσερις μεγάλες και 44 μικρότερες ανεμογεννήτριες ερευνήθηκαν στην Ολλανδία, αλλά τα επίπεδα του υποήχπυ δεν θεωρείται ότι δημιουργούν προβλήματα και ο ήχος LFN σε κατοικημένες περιοχές δεν υπερβαίνει τα επίπεδα από άλλες κοινές πηγές θορύβου, όπως η κυκλοφορία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ