Η ηλεκτροκίνηση στους… δρόμους της Ελλάδας

Διαβάστηκε από 1423 αναγνώστες -

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να διατίθενται πλέον και στην Ελλάδα, με την εγχώρια αγορά αυτοκινήτου να βρίσκεται στη φάση της τελικής της προετοιμασίας για την ηλεκτροκίνηση.

 
Η ολοκλήρωση και ο ορισμός των σχετικών θεσμικών και νομοθετικών πλαισίων, αναμένεται να οδηγήσει σύντομα στην έναρξη πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ξεκινήσουν να δημιουργούνται τα πρώτα πλήρη δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών. Για την πραγματική διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική καταναλωτική αγορά όμως, πέραν των σταθμών φόρτισης, ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, είναι και αυτό των κινήτρων ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων που πρέπει να δοθούν από το κράτος σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω διευκολύνσεις, όπως π.χ. η παροχή δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκτός της έτσι κι αλλιώς δυνατότητας χρήσης καθημερινά του δακτυλίου, που ισχύει σήμερα.

Η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη

Όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν δραστηριοποιηθεί και κινούνται βάσει καταστρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Στο Παρίσι, το Λονδίνο, σε πόλεις της Γερμανίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, «τρέχουν» αυτή τη στιγμή διάφορα προγράμματα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέσω βραχύχρονης ή μακρόχρονης μίσθωσης, ενώ έχουν δημιουργηθεί ακόμη και σημεία κοινόχρηστης φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι κατηγορίες ηλεκτρικών οχημάτων


Με τα σημερινά δεδομένα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διακρίνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, βάσει της λειτουργίας τους, οι οποίες έχουν ως εξής:
  •  Ηλεκτροκίνητα Οχήματα με Συσσωρευτές (Battery Electric Vehicles – BEV).
  • Ηλεκτροκίνητα Οχήματα με Συσσωρευτές και Μονάδα Επέκτασης της Αυτονομίας (Extended Range Electric Vehicles – EREV).
  • Επαναφορτιζόμενα από το Δίκτυο Υβριδικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (Plug-in Hybrid Electric Vehicles – PHEV).
  • Ηλεκτροκίνητα Οχήματα με Ενεργειακά Στοιχεία Υδρογόνου (Fuel Cell Electric Vehicles – FCEV.
«Κέρδη» για απλούς καταναλωτές και επαγγελματίες

Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης είναι πολλά και αφορούν τόσο το περιβάλλον, όσο και την οικονομία, μετατρέποντάς την νέα αυτή μορφή αυτοκίνησης, σε ιδανική επιλογή και για καταναλωτές και για επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, ένας ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος «απολαμβάνει» πολύ χαμηλό κόστος κίνησης, κινητικότητα με εναλλακτικούς τρόπους μέσω των δικτύων φόρτισης, λιγότερα service και συντήρηση, καθώς και σημαντικά φορολογικά οφέλη, με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και χωρίς τεκμήριο, φόρο πολυτελείας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Εκτός όμως από τους ιδιώτες, η ηλεκτροκίνηση ωφελεί και τους επαγγελματίες, αλλά και τις επιχειρήσεις, ιδίως κατά την κίνηση των στόλων τους εντός του αστικού περιβάλλοντος.

Με την αθόρυβη λειτουργία, τους μηδενικούς ρύπους, αλλά και την πολύ χαμηλή κατανάλωσή τους, τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα, είναι οι ιδανικές λύσεις για οικολογικές και με μικρά κόστη μεταφορές. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, αναμένουμε στο άμεσο μέλλον το λανσάρισμα και επαγγελματικών αυτοκινήτων που κινούνται αποκλειστικά ηλεκτρικά στη χώρα μας, όπως είναι για π.χ. το Nissan e-NV200, ένα μικρομεσαίο Vanette, που βασίζεται πάνω στο NV200 και κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ