Επενδύσεις 22,2 εκατ. ευρώ στα μικρά έργα του ΔΕΣΦΑ

Διαβάστηκε από 1005 αναγνώστες -

Η εξέλιξη των έργων που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2013-2022, παρουσιάζεται στον κατάλογο μικρών έργων που έχει καταρτίσει ο ΔΕΣΦΑ και είναι πλέον αναρτημένος στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.

 
Πρόκειται για 17 έργα μικρής κλίμακας, τα οποία συνολικά θα «προσελκύσουν» επενδύσεις ύψους σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας, τόσο για την εξυπηρέτηση των κατοικιών, όσο και για τη διακίνησή του σε βιομηχανικές περιοχές. 

Η πλειοψηφία των έργων αυτών βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης, έχοντας ως ημερομηνίες παράδοσης το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με εξαίρεση το έργο που έργο αφορά τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού SCADA Πεδίου (RTU), τεχνολογίας IP, σε σταθμούς τύπου M/R, M, R, LV και REM του ΕΣΦΑ, αλλά και το έργο που αφορά τη λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με αμφότερα να αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Το ΟΠΣΦΑ δε, είναι και από τα πλέον σημαντικά έργα του καταλόγου, καθώς υπολογίζεται ότι θα προσφέρει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια πράξεων στη δευτερογενή αγορά φυσικού αερίου, όπως και τη δευτερογενή αγορά μεταφορικής ικανότητας του εθνικού συστήματος.

Βάσει προϋπολογισμού πάντως, τα μεγαλύτερα… μικρά έργα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του ΔΕΣΦΑ, είναι τα εξής:

  • Κατασκευή του απαιτούμενου Μετρητικού Σταθμού για την τροφοδότηση της μονάδας Η/Π PROTERGIA Α.Ε., προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ.
  • Κατασκευή του απαιτούμενου Μετρητικού Σταθμού για την τροφοδότηση της μονάδας Η/Π Κorinthos Power, προϋπολογισμού 1,65 εκατ. ευρώ.
  • Αναβάθμιση ΜΣΣ Σιδηροκάστρου, με αντικατάσταση των μετρητών Orifice με μετρητές υπερήχων, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των επιμέρους υποσυστημάτων του Σταθμού, αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων συστημάτων ασφαλείας, υλοποίηση αντίστροφης ροής (υποχρέωση Καν. 994/2010), προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ.
  • Έργο που αφορά τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού SCADA Πεδίου (RTU), τεχνολογίας IP, σε σταθμούς τύπου M/R, M, R, LV και REM του ΕΣΦΑ. Ο ανωτέρω εξοπλισμός θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό RTU που τέθηκε σε λειτουργία μέχρι το 2000, καθώς ο υπάρχων είναι μη εμπορεύσιμος από την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία δεν διατηρεί πλέον απόθεμα ασφαλείας για αυτόν, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Έργο που περιλαμβάνει την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση της τρίτης ρυθμιστικής και μετρητικής γραμμής στις υπάρχουσες αναμονές συμπεριλαμβανομένου και όλου του παρελκόμενου ηλεκτρολογικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους μετρητικούς – ρυθμιστικούς σταθμούς Βορείου και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.
  • Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φυσικού Αερίου – ΟΠΣΦΑ, το οποίο αποτελείται από α) το Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα μέσω του οποίου παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο η απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τη λειτουργία και χρήση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και β) το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών μέσω του οποίου ο Διαχειριστής θα διαχειρίζεται τη δευτερογενή αγορά Μεταφορικής Ικανότητας του ΕΣΜΦΑ και Δυναμικότητας Αεριοποίησης της Εγκατάστασης ΥΦΑ, αλλά και τη δευτερογενή αγορά Φυσικού Αερίου σε επίπεδο Χρηστών ή Πελατών ΕΣΦΑ, προϋπολογισμού 1,95 εκατ. ευρώ.
  • Αναβάθμιση μετρητικού εξοπλισμού και συστήματος SCADA πεδίου σε σταθμούς TM-M/R, προϋπολογισμού 1,44 εκατ. ευρώ.
  • Αντικατάσταση τμημάτων του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (στον οποίο παρουσιάζονται τα προβλήματα) με νέο τελευταίας τεχνολογίας, προϋπολογισμού 0,8 εκατ. ευρώ.
  • Εγκατάσταση ενός σταθμού M/R 70/19 στον χώρο του βανοστασίου των Φαρσάλων, με σκοπό την τροφοδότηση του δικτύου διανομής στην περιοχή, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.
  • Εγκατάσταση ενός σταθμού M/R 70/19 στον χώρο του βανοστασίου των Καβάλας, με σκοπό την τροφοδότηση της πόλης της Καβάλας και των παρακείμενων πόλεων Παλιό και Ελευθερούπολη, προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ