«Ανάρπαστα» τα 2 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο

Λίγες μόνο εβδομάδες χρειάστηκαν για να απομυζηθεί το σύνολο των κονδυλίων του προγράμματος της επιδότησης της μετατροπής κεντρικών θερμάνσεων από πετρελαίου σε φυσικού αερίου σε κατοικίες στη Θεσσαλονίκη.

 
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με επιδοτήσεις που φθάνουν ακόμη και το 60% του κόστους. Από τα συνολικά 15 εκατ. ευρώ του προγράμματος, τα 2 εκατ. ευρώ «κατευθύνθηκαν» προς τη Θεσσαλονίκη και «εξαφανίσθηκαν»… εν ριπή οφθαλμού, σύμφωνα με όσα υποστήριξε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο περιθώριο της συνάντησής του, με τον Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Εξωτερικών Σχέσεων και Ρυθμιστικών Υποθέσεων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Μπακούρα. 

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγω για αθρόα συμμετοχή των ενδιαφερομένων και επιτυχημένη πορεία του προγράμματος, εκφράζοντας έτσι και την ικανοποίησή του για την πολύ θετική ανταπόκριση των πολιτών της Θεσσαλονίκης. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας στη σύνδεση με το φυσικό αέριο, μια πιο οικονομική και πιο φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης και τη μείωση των αερίων ρύπων, η παροχή φυσικού αερίου προσφέρει σημαντική οικονομική ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά και μειώνει τις δαπάνες για θέρμανση», σχολίασε επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ευχαριστώντας για μία ακόμα φορά, τόσο τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη «που ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το εν λόγω πρόγραμμα», όσο και την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία της και «για την αποτελεσματική υλοποίηση της δράσης».

Απ. Τζιτζικώστας: «Διεκδικούμε την ανανέωση του προγράμματος»

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ακόμη ότι η υπερκάλυψη των κονδυλίων του προγράμματος πριν καν βγει το 2014, αναγκάζει την Περιφέρεια να διεκδικήσει και νέες επιδοτήσεις για την αντικατάσταση της θέρμανσης στις περιοχές της, μέσω της ανανέωσης του προγράμματος και για το 2015, αλλά και των νέων αιτήσεων και για την υπόλοιπες (πλην Θεσσαλονίκης δηλαδή) πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες και δεν έχουν προς το παρόν, τη δυνατότητα «πρόσβασης» στα οφέλη του φυσικού αερίου θέρμανσης. «Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών και με δεδομένη την υπερκάλυψη των διαθέσιμων 2 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για την επιδότηση των νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης για το 2014, διεκδικούμε την ανανέωση του προγράμματος παροχής κινήτρων για το φυσικό αέριο και για το 2015 με νέα κονδύλια. 

Ταυτόχρονα, κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προωθήσουμε το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας για επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου και στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ