Η ηλιακή βιομηχανία υποδέχεται το νέο ταμείο υποδομών της ΕΕ

Διαβάστηκε από 1378 αναγνώστες -

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να είναι ένας από τους ωφελούμενους του νέου ταμείου υποδομών που ανέρχεται σε 315 δις ευρώ, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.

 
Ο Γιούνκερ είπε ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ταμείο υποδομών με 63 δις ευρώ για τρία και τα υπόλοιπα χρήματα θα χορηγηθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ομιλία του στο Στρασβούργο ο πρόεδρος δήλωσε ότι ήθελε το ταμείο για την ανάπτυξη σχολείων, νοσοκομείων και υποδομών πληροφορικής. «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να επωφεληθούν από την τεχνολογική πρόοδο και κάνουν έκκληση για δράση ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά ενεργειακά. Ο ενεργειακός μας τομέας χρειάζεται τη διασύνδεση δικτύων και των αγορών, την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού μας». Ο James Watson, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ) χαιρέτισε την ανακοίνωση και είπε ότι η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του προέδρου.

«Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των επενδύσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους πολίτες, το νέο ταμείο θα πρέπει να επικεντρωθεί σε καινοτόμους τομείς που θα παρέχουν βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα και θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα ο ηλιακός τομέας», είπε. «Αυτό θα βελτιώσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα επιτρέψει στους καταναλωτές να ελέγχουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Από αυτή την πρωτοβουλία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ηλιακή και στις άλλες τεχνολογίες που προωθούν τη δύναμη των καταναλωτών», πρόσθεσε ο Watson.

Ο Γιούνκερ κάλεσε επίσης τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών να συνεισφέρουν στο ταμείο και είπε ότι θα εξετάσει την εναρμόνιση των κανονισμών που σχετίζονται με τα έργα του, έτσι ώστε «ένας ενιαίος κανονισμός της ΕΕ να μπορεί να αντικαταστήσει τους νόμους 28 κρατών». Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, είπε ότι τα χρήματα θα διατεθούν από το υφιστάμενο Ταμείο Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» και τον θεσμό «Connection Europe».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ