Ένα γιγάντιο καλαμάρι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστηκε από 1958 αναγνώστες -

Κάθε μονάδα «Squid» στη συστοιχία WaveNet αποτελείται από ένα κεντρικό πόλο, που περιβάλλεται από τρεις άλλους που συνδέονται με τον κεντρικό με τα συνδεδεμένα «πλοκάμια».

 
Η σκωτσέζικη εταιρεία Albatern λανσάρει εισάγει κάτι νέο στην μια νέα παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Το WaveNet είναι μια κλιμακούμενη σειρά από επιπλέουσες μονάδες παραγωγής που ονομάζονται "Squid" (=καλαμάρι) και συγκεντρώνουν την ενέργεια των κυμάτων, ενώ τα «πλοκάμια» τους ανεβαίνουν και πέφτουν ανάλογα με την κίνηση των κυμάτων. 

Κάθε καλαμάρι μπορεί να συνδεθεί με έως και άλλα τρία, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μεγάλο, πλωτό δίκτυο, ευέλικτο προς κάθε κατεύθυνση. Όσο μεγαλύτερο γίνεται το δίκτυο, τόσο πιο αποδοτική γίνεται η συγκομιδή ενέργειας, αλλά και οι διαφορετικές κινήσεις των κυμάτων από τις οποίες μπορεί να παραχθεί ενέργεια. Στόχος δεκαετίας για το Albatern δίκτυο πλωτών μονάδων παραγωγής ενέργειας μήκους 1,25 χλμ. που θα αντλεί μέχρι 100 μεγαβάτ από το 2024.

Πώς λειτουργεί
Κάθε μονάδα «Squid» στη συστοιχία WaveNet αποτελείται από ένα κεντρικό πόλο, που περιβάλλεται από τρεις άλλους που συνδέονται με τον κεντρικό με τα συνδεδεμένα «πλοκάμια». Τα «πλοκάμια» συνδέονται με τον κεντρικό πόλο με μια πλήρως αρθρωτή αντλία σε κάθε άκρο, ώστε οποιαδήποτε κίνηση των «πλοκαμιών», όπως τα επιπλέοντα συστήματα κινούνται μέσα στο νερό κάνουν αυτές τις αντλίες να παράγουν υδραυλική ενέργεια. Χρησιμοποιώντας ένα κοινό σύστημα υδροστατικής μετάδοσης, η υδραυλική ενέργεια που αντλείται μέσα από όλες αυτές τις μονάδες συγκεντρώνεται σε ένα κεντρικό σημείο και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας άλλης μονάδας από όπου η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταδοθεί στην ακτή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ