Green eMotion: Το πρώτο έργο ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Διαβάστηκε από 2077 αναγνώστες -

Την εξέλιξη των υποδομών για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, σχολιάζει η κα Βασιλική Λιόλιου, Βοηθός Διευθύντρια της ΔΕΗ και Υπεύθυνη του προγράμματος Green eMotion, Μέλος TF Electric Vehicles Eurelectric, εξηγώντας και τη συμβολή του εν λόγω προγράμματος στη γενικότερη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

 
  • Με τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα να διατίθενται ήδη εδώ και πάνω από 1 χρόνο στην αγορά, πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα από πλευράς υποδομών για την ηλεκτροκίνηση;
Θίγετε ένα θέμα που έχει πολύ απασχολήσει την Ευρώπη, που έχει συζητηθεί σε όλες τις συναντήσεις για την ηλεκτροκίνηση που έχω παρακολουθήσει στην Ευρώπη. Αφορά αυτό που οι Ευρωπαίοι αποκαλούν «the chicken-egg problem», δηλαδή αν θα πρέπει να προηγηθούν οι υποδομές για την ευρεία κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων, ή αν η μεγάλη κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων θα δημιουργήσει τα κίνητρα για τν ανάπτυξη των υποδομών. Η απάντηση εκτός του ότι ουσιαστικά είναι η απάντηση για το ποιο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών θα ακολουθήσουμε ως χώρα, είναι απλά ότι πρέπει να κινηθούν παράλληλα.
Για να γίνω πιο σαφής, πρέπει να σας πω ότι τα δυο βασικά μοντέλα ανάπτυξης των δημόσιων υποδομών φόρτισης είναι είτε με κρατική παρέμβαση εγκατάσταση ενός βασικού κορμού υποδομών που μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης η αμιγώς εγκατάσταση των υποδομών από την ιδιωτική ελεύθερη αγορά .Ανάμεσα στα δυο μοντέλα μπορούν να υπάρξουν διάφορες ενδιάμεσες λύσεις που έχουν αποτυπωθεί και περιγραφεί από την Επιτροπή για την ηλεκτροκίνηση της EURELECTRIC στην οποία συμμετέχω.
Είναι προφανές ότι στην χώρα μας δεδομένης και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ηλεκτροκίνηση θα ενταθούν οι συζητήσεις και η λήψη αποφάσεων σχετικά με τις υποδομές της ηλεκτροκίνησης που ούτως ή άλλως γίνονται σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο εξάμηνο.
Πάντως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πληθαίνουν οι χώρες που επιλέγουν να υποστηρίξουν την ηλεκτροκίνηση στο αρχικό της στάδιο και να κάνουν ουσιαστικά βιώσιμη με την ανάληψη εγκατάστασης ενός βασικού δικτύου δημόσιων υποδομών φόρτισης.

  • Η ηλεκτροκίνηση, εκτός των δεδομένων περιβαλλοντολογικών της πλεονεκτημάτων, πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να ωφελήσει και αναπτυξιακά τη χώρα μας;
Η ηλεκτροκίνηση είναι μια νέα τεχνολογική εφαρμογή που διατρέχει οριζόντια πολλούς επαγγελματικούς χώρους, δίνοντας ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης και νέων θέσεων εργασίας. Θα προσπεράσω τα προφανή οφέλη για τους εμπόρους ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θα σταθώ σε παράπλευρες δραστηριότητες όπως είναι η συντήρηση αυτών των οχημάτων, η πώληση, ανακύκλωση, διαχείριση των μπαταριών, η συντήρηση των σταθμών φόρτισης, τα έργα εγκατάστασης των σταθμών, η δημιουργία εφαρμογώνsoftwareκαι εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης, η εμπορική εμπλοκή στην πώληση υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης και πολλά άλλα. Ακόμα και δραστηριότητες που αυτή την στιγμή μπορεί να μην υπάρχουν καν στο μυαλό μας, όπως των κατασκευαστών, εκτυπωτών καρτών φόρτισης, παροχής οδικής βοήθειας σε ηλεκτρικά οχήματα, εργαστηριακών μετρήσεων χωρητικότητας μπαταριών, εκτίμηση αξίας οχήματος και μπαταρίας σε μεταπώληση κ α. μπορούν να αναδυθούν και να δώσουν ένα μεγάλο αριθμό εντελώς νέων θέσεων εργασίας.

  • Ποια θα είναι η συμβολή του προγράμματος GreeneMotion στη γενικότερη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας;
Το πρώτο βασικό θέμα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης είναι να υπάρξει το απαραίτητο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο και οι απαραίτητες διαδικασίες που θα δημιουργήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να γίνει εφικτή και να υποστηριχθεί η ηλεκτροκίνηση. Το GreeneMotion επειδή ακριβώς είναι ένα έργο που εμπλέκει σχεδόν όλους τους φορείς αλλά και άτομα που θα κληθούν να κάνουν πράξη τα παραπάνω, έδωσε την ευκαιρία για άμεση επαφή με τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν και τις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, πετυχαίνοντας μια πολύ καλή προετοιμασία όλων μας. Όσον αφορά την ΔΕΗ η απόφαση της Διοίκησης για την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, έδωσε την ευκαιρία για βαθύτερη γνώση της νέας τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της αλλά και πρακτική αντιμετώπιση των ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν για την ευρεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

  • Πιστεύετε ότι προγράμματα όπως το Green eMotion μπορεί να είναι η λύση για τις οδικές μεταφορές του άμεσου μέλλοντος;
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια θαυμάσια λύση για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επιχειρηματικών στόλων. Προγράμματα όπως το GreeneMotion δίνουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν λύσεις και να εξαχθούν συμπεράσματα έτσι ώστε οποιαδήποτε επιχειρηματική απόφαση, δεδομένου του ότι θα γίνει με γνωστές πολλές παραμέτρους που θα προκύπτουν από πραγματική εφαρμογή, θα είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Προσωπικά πιστεύω ότι η ηλεκτροκίνηση έχει ένα σημαντικό μέλλον και στην Ελλάδα, με σημαντικές εφαρμογές σε πολλά πεδία όπως είναι η συμβολή και θετική επίδραση της στο ενεργειακό ισοζύγιο, αφού η ελεγχόμενη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για την υποστήριξη των ΑΠΕ, βασικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ