Ένα πλωτό θερμοκήπιο ικανό να «ταΐσει» δύο οικογένειες

Διαβάστηκε από 1691 αναγνώστες -

Το Jellyfish Barge λειτουργεί εκτός δικτύου και παράγει τον δικό του καθαρό νερό μέσω ενός συστήματος εν πλω ηλιακής απόσταξης.

 
Η ιταλική υπηρεσία design Studiomobile συνεργάστηκε με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας Stefano Mancuso, ο οποίος είναι ο διευθυντής του International Laboratory of Plant Neurobiology, για να δημιουργήσει ένα πλωτό θερμοκήπιο, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ασφάλεια των τροφίμων σε περιοχές με λίγη καλλιεργήσιμη γη. Το Jellyfish Barge λειτουργεί εκτός δικτύου και παράγει τον δικό του καθαρό νερό μέσω ενός συστήματος εν πλω ηλιακής απόσταξης.

Το Jellyfish Barge περιλαμβάνει ένα γυάλινο θερμοκήπιο, υποστηριζόμενο από μια ξύλινη βάση 70 τ.μ. Το θερμοκήπιο μπορεί να αντλήσει το νερό πάνω στο οποίο επιπλέει για άρδευση, είτε πρόκειται για νερό του ποταμού, το θαλασσινό νερό, ή ακόμα και μολυσμένο νερό. Το νερό γίνεται κατάλληλο για άρδευση με κατεργασία από επτά ηλιακούς αποστακτήρες που βρίσκονται πάνω στο «σκάφος». 

«Η ηλιακή απόσταξη είναι ένα φυσικό φαινόμενο: στις θάλασσε η ηλιακή ενέργεια εξατμίζει το νερό, το οποίο στη συνέχεια πέφτει σαν βροχή», εξηγεί η Studiomobile. «Στο Jellyfish Barge το ηλιακό σύστημα αφαλάτωσης αναπαράγει το φαινόμενο αυτό σε μικρή κλίμακα, απορροφώντας την υγρασία και αναγκάζοντάς τη να συμπυκνωθεί όταν έρχεται σε επαφή με την ψυχρή επιφάνεια της θάλασσας. Η χαμηλή ενέργεια που απαιτείται για αυτό παρέχεται από τα συστήματα που εκμεταλλεύονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι ενσωματωμένα στη δομή του».

Υπάρχει επίσης ένα σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων επί του σκάφους και η Studiomobile λέει ότι το Jellyfish Barge είναι σε θέση να παράγει μέχρι 150 λίτρα γλυκού νερού ανά ημέρα. Διαθέτει επίσης ένα υδροπονικό σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με την Studiomobile, είναι πολύ αποτελεσματικό και μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 70% περισσότερο νερό από ό, τι άλλα υδροπονικά συστήματα. Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει περίπου 15% θαλασσινό νερό, προκειμένου να ενισχύσει την αποδοτικότητα. Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρέχει απομακρυσμένη παρακολούθηση και τον έλεγχο του υδροπονικού συστήματος.

Η Studiomobile αναφέρει ότι ένα Jellyfish Barge είναι ικανό να παράγει αρκετά τρόφιμα για να δώσει τροφή σε δύο οικογένειες. Η εταιρεία προς το παρόν επιδιώκει να επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση του συστήματος και στη μείωση του κόστους κατασκευής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ