Η ελληνική εκπροσώπηση στο διεθνές συνέδριο

Διαβάστηκε από 1007 αναγνώστες -

O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη (20-22 Νοεμβρίου) στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Energy and Economy Summit, που διοργανώθηκε από το αμερικανικό think tank Atlantic Council.

 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μεταξύ των λοιπών ομιλιών και συζητήσεων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ συμμετείχε σε δύο υπουργικές συναντήσεις. Στην πρώτη, με θέμα την χρηματοδότηση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, ο Γιάννης Μανιάτης σημείωσε κατά την παρέμβασή του τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας καθώς και της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίσιμων εγκαταστάσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, κάνοντας αναφορά στην σωστή αξιοποίηση των 300 δις ευρώ του πακέτου Γιούνκερ. Τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα σε τρία ενεργειακά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου: πρώτο, τον Νότιο Διάδρομο και την κατασκευή του TAP, δεύτερο, την κατασκευή του Interconnector Greece-Bulgaria και τρίτο, την κατασκευή του αγωγού East Med.  

Η δεύτερη υπουργική συνάντηση είχε ως θέμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα της ενέργειας, ιδίως στον κάθετο άξονα βορρά-νότου. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κοινής αγοράς και συμπλήρωσης των διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και ανέπτυξε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός κάθετου άξονα μεταφοράς αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία. Την πρωτοβουλία αυτή συζήτησε περαιτέρω σε διμερείς συναντήσεις που είχε με τον Βούλγαρο Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας, Anton Pavlov, τον Ρουμάνο Υπουργό Ενέργειας, Razvan Nicolescu, και τον Ούγγρο Υπουργό Ενέργειας, Andras Aradszki, οι οποίοι εξέφρασαν όλοι την υποστήριξη των χωρών τους προς το σχέδιο αυτό και συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες μεταξύ των τεσσάρων χωρών για επιτάχυνση των διαδικασιών. 

O Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικάνο Υπουργό Ενέργειας, Ernest Moniz, και τον Ειδικό Απεσταλμένο για θέματα Ενέργειας, Amos Hochstein, οι οποίοι επίσης τόνισαν την σημασία δημιουργίας ενός κάθετου διαδρόμου. Ειδικότερα, στη συζήτηση με τον κ. Hochstein αναφέρθηκε στις αναδυόμενες προοπτικές και δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα ως διαμετακομιστικός κόμβος, μέσα από μία σειρά ρεαλιστικών έργων που μπορούν να υλοποιηθούν και για τα οποία η Ελλάδα έχει και στρατηγική και σενάρια υλοποίησης. 

Κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Taner Yildiz, ο Γιάννης Μανιάτης εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις ως προς το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ εκφράζοντας την ελπίδα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συγκληθεί μεταξύ των δύο χωρών στις αρχές Δεκεμβρίου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της BP για τον Νότιο Διάδρομο, Joe Murphy, με τον οποίο διαπιστώθηκε από κοινού η ικανοποιητική πρόοδος στην κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου και ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, του TAP. 

Ο Γιάννης Μανιάτης, επισκέφθηκε τέλος το Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για περιβαλλοντικά θέματα. Κυρίως όμως συζητήθηκαν οι θυσίες του Ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια να βγει η χώρα όρθια από την κρίση, καθώς και οι συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ