Το φυσικό αέριο έρχεται

Διαβάστηκε από 2942 αναγνώστες -

Απελευθερώνονται τα κονδύλια για την μετατροπή οικιακών καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου, κάνοντας τη θέρμανσης, το ζεστό νερό και το μαγείρεμα τις πιο εύκολες και οικονομικές δραστηριότητες στο σπίτι!

 
Προς άμεση υλοποίηση οδεύουν πλέον οι αιτήσεις για την επιδότηση μετατροπής οικιακών καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου ύστερα και από την πρόσφατη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 479/30.3.2015). Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες που επιθυμούν να υιοθετήσουν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας για την θέρμανση των διαμερισμάτων/σπιτιών τους έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην τοπική ΕΠΑ και να επωφεληθούν της επιδότησης, η οποία φθάνει έως και το 60% του κόστους μετατροπής.

Τα διαδικαστικά του προγράμματος
Στο πρόγραμμα επιδότησης, έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι ιδιοκτήτες σε επιλέξιμη κατοικία, έχουν στην κατοικία τους σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία, έχουν υπογράψει σύμβαση παροχής φυσικού αερίου μετά τις 25/9/2014 και η κατοικία τους είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και βρίσκεται σε σημείο με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 2.500 ευρώ/τ.μ. 
 
Το πρόγραμμα καλύπτει τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης πετρελαίου σε αντίστοιχη χρήση φυσικού αερίου, όπως καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, μελέτη, εργασία και υλικά εγκατάστασης. Πρέπει, όμως να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται τα τέλη σύνδεσης. 
 
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι: 
  • Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ 
  • Οικοδομική άδεια ακινήτου 
  • Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης (εφόσον πρόκειται για πολυκατοικία), όπου εκτός από την απόφαση αλλαγής του καυστήρα από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο θα προσδιορίζονται και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας του συνόλου των ιδιοκτητών, καθώς και ποια διαμερίσματα είναι θερμαινόμενα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. 
Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου με μοναδική προϋπόθεση η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 2.500 ευρώ και, φυσικά, το ακίνητο να βρίσκεται σε περιοχή όπου ήδη υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, έχει ήδη υποβληθεί ένας μεγάλος όγκος αιτήσεων και δεν είναι σίγουρο αν το πρόγραμμα θα μπορέσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο «επανάληψης» του προγράμματος μελλοντικά ύστερα από αιτήματα τοπικών φορέων.

Η εκταμίευση των δόσεων και το ύψος της επιδότησης
Το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί είναι 15 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκ. να προορίζονται για τα νοικοκυριά της Αττικής, τα 2 εκ. για την Κεντρική Μακεδονία και τα 3 εκ. για την Θεσσαλία. Το σημαντικότερο σημείο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι τα νοικοκυριά που αναμένεται ότι θα ωφεληθούν από την εν λόγω ενέργεια εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 30.000 για την Αττική, τα 7.000 για την Θεσσαλονίκη και τα 9.000 για την Θεσσαλία. 
 
Η καταβολή της χρηματοδότησης στην ΕΠΑ (Εταιρεία Παροχής Αερίου) Αττικής, στην ΕΠΑ Θεσσαλίας και στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης θα διενεργείται τμηματικά και συγκεκριμένα: 
  • έως 40% του προϋπολογισμού της δράσης που διαχειρίζονται, με την υπογραφή της σύμβασης. 
  • οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται, έπειτα από αίτηση των φορέων, ανάλογα με την πορεία των πληρωμών και κάθε δόση θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε ποσοστό 30% του προϋπολογισμού της δράσης που διαχειρίζονται. 
Η επιδότηση εξαρτάται από το μέσο κόστος κατασκευής και το μέγεθος του κτιρίου (το οποίο μεταφράζεται σε αυξημένες ή όχι ενεργειακές ανάγκες). Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για αυτοτελή κατοικία, το μέσο κόστος κατασκευής είναι περίπου 2.000 ευρώ και το πρόγραμμα επιδοτεί το 50% δηλαδή τα 1000 ευρώ. Σε μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και δέκα διαμερίσματα, το μέσο κόστος κατασκευής είναι 5.000 ευρώ και το πρόγραμμα επιδοτεί τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές με 3.000 ευρώ, με το ποσό επιδότησης να ξεπερνά το 50%. Όταν, δε, μιλάμε για μεγαλύτερη πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση (π.χ με 20 διαμερίσματα) το μέσο κόστος κατασκευής είναι 9.000 και επιδοτείται το 5.500, δηλαδή η επιδότηση ξεπερνά κατά πολύ το 50% και σε αυτή την περίπτωση. 
 
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της επιδότησης, προβλέπει ποσά επιχορήγησης ανά κατηγορία εγκατεστημένης ισχύος: για εγκατεστημένη ισχύ λεβήτων σε κατοικίες μέχρι 35.000 θερμίδες, οι οποίες είναι στην ουσία είτε μεμονωμένα διαμερίσματα είτε μονοκατοικίες, καλύπτεται το 60% της δαπάνης, δηλαδή από το μέσο κόστος των 1800 ευρώ, τα 1000 ευρώ δίνονται ως επιδότηση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις (από 35.000 θερμίδες -120.000 θερμίδες), το κονδύλι της επιχορήγησης διαφοροποιείται, σε περίπτωση που, εκτός από τον καυστήρα, γίνει αλλαγή και του λέβητα της εγκατάστασης. Στην πρώτη περίπτωση η επιδότηση αγγίζει τα 1.500 ευρώ χωρίς αλλαγή λέβητα, ενώ πραγματοποιηθεί αλλαγή η επιδότηση είναι 2.000. Για πολυκατοικίες οι οποίες έχουν μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων (πάνω από 200.000 θερμίδες) το κονδύλι που προβλέπεται σε περίπτωση αλλαγής λέβητα, είναι 5.500 ευρώ. Και πάλι, βέβαια, αυτό αντιστοιχεί σε 60% της συνολικής δαπάνης που θα κάνει η πολυκατοικία για να αλλάξει το σύστημα από το πετρέλαιο θέρμανσης στο φυσικό αέριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ