Ξύλο στα κτίρια, η super θερμομόνωση!

Ξύλο στα κτίρια, η super θερμομόνωση!

Μακεδονία, Aνω Πορώγια, στην περιοχή των Σερρών, Φωτογραφία από το 1984

Μακεδονία, Aνω Πορώγια, στην περιοχή των Σερρών, Φωτογραφία από το 1984

  • Ξύλο στα κτίρια, η super θερμομόνωση!
  • Ξύλο στα κτίρια, η super θερμομόνωση!
  • Μακεδονία, Aνω Πορώγια, στην περιοχή των Σερρών, Φωτογραφία από το 1984

Ξύλο στα κτίρια, η super θερμομόνωση!

13.567 επισκέψεις στο άρθρο

Με τις ξύλινες κατασκευές έχεις ό,τι σχέδιο επιθυμείς για το κτίριο σου. Ο σχεδιασμός τους εκμεταλλεύεται τον ήλιο Χειμώνα/Καλοκαίρι και προσφέρουν τέλεια θερμομόνωση!

KEBE
ΧΑΛΚΙΣ / ΒΑΒΟΥΛΙΩΤΗΣ-ΓΟΥΝΑΡΗΣ-ΜΗΤΑΚΗΣ

Είναι γεγονός ότι το ξύλο έχει επανέλθει στην κατασκευή ως υλικό σύνθετης ξυλείας. Πλέον γίνεται δυνατή η μαζική παραγωγή μεγάλων επιφανειών ξύλου (όπως το κόντρα-πλακέ, ξύλο με ρητινούχες κόλλες, μοριοσανίδες κλπ) που στηριζόμενες σε έναν λεπτό μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό μπορούν να δημιουργήσουν ελαφρείς τοίχους μεγάλων επιφανειών και να γεφυρώσουν μεγάλα ανοίγματα. Γίνεται επίσης δυνατή η κατασκευή αντικολλητής ξυλείας από μασίφ διατομές ξύλου, κολλημένες με τα νερά του ξύλου αντίθετα για μεγαλύτερη αντοχή και έλλειψη πετσικαρίσματος. Με το αντικολλητό ξύλο δόθηκε η δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να υλοποιήσουν καμπύλους ή ευθύγραμμους φορείς μεγάλων ανοιγμάτων για όλα τα γούστα.

Kοινοποίησέ το »

Για να δούμε λοιπόν, τι οφέλη προσφέρουν οι ξύλινες κατασκευές στον σχεδιασμό των κτιρίων..
 

    Μακεδονία, Aνω Πορώγια, στην περιοχή των Σερρών, Φωτογραφία από το 1984

    Μακεδονία, Aνω Πορώγια, στην περιοχή των Σερρών, Φωτογραφία από το 1984

  • Ο σχεδιασμός των ξύλινων κατασκευών γίνεται πλέον σε ηλ.υπολογιστές και έχεις ό,τι σχέδιο τραβά η όρεξη σου για το κτίριο σου!
O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των ξύλινων κατασκευών γίνεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μετά από προσεκτική αρχιτεκτονική μελέτη για την ακρίβεια των στοιχείων τους και των ηλεκτρομηχανολογικών τους εγκαταστάσεων, όπως σχεδιάζεται ένα βιομηχανικό έπιπλο ή ένα κτίριο προκατασκευής. Ο πλήρης αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των ξύλινων κτιρίων μας δίνει την δυνατότητα ελέγχου της κατασκευής, μείωση του χρόνου άρα και του κόστος κατασκευής, μείωση του κόστους της θέρμανσης κλπ. Η δε τεχνολογία των βερνικιών (εμποτισμού) δίνει μεγάλη διάρκεια ζωής του φυσικού χρώματος και μικρό κόστος συντήρησης. Ο σχεδιασμός των ξύλινων κατασκευών προτείνεται λοιπόν ως η σύγχρονη λύση στην σημερινή οικονομική κρίση, γιατί προσφέρει οικολογικές κατασκευές, ενταγμένες στο περιβάλλον που δεν οδηγούν σε οικονομικά αδιέξοδα.
  • Το ξύλο έχει την ιδιότητα να κρατά σταθερή την θερμοκρασία, άρα μειώνεις έξοδα για θέρμανση
Το ξύλο ως υλικό έχει την ικανότητα να μην μεταδίδει την θερμότητα, είναι δηλαδή κακός αγωγός της θερμότητας. Αυτή η ιδιότητα του ξύλου έχει ως αποτέλεσμα οι ξύλινες κατασκευές να ανθίσταται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του περιβάλλοντος, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους. 
  • Πλέον, υπάρχουν ξύλινα ανοίγματα ηλιοσυλλογής για να εκμεταλλεύεσαι τον ήλιο τον Χειμώνα!
Ο σωστός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σήμερα ακολουθεί τις αρχές ενός Βιοκλιματικού Σχεδιασμού με Παθητικά Ηλιακά Συστήματα (Π.Η.Σ.). Εάν προτείνεται μια ξύλινη κατασκευή, το αποτέλεσμα δίνει κομψές αρχιτεκτονικές λύσεις με ελαχιστοποίηση του κόστους του κτιρίου και με ασυγκρίτως καλύτερη ποιότητα ζωής. Κατασκευάζοντας  μεγάλα ξύλινα ανοίγματα ηλιοσυλλογής, επιτρέπεις στον ήλιο να μπαίνει τον Χειμώνα στο εσωτερικό του σπιτιού και να το θερμαίνει με φυσικό τρόπο.
  • Με τα ξύλινα υπόστεγα και τις περσίδες προστατεύεσαι το Καλοκαίρι από τον ήλιο.  Δεν χρειάζεσαι extra θερμομόνωση, κάνουν μόνα τους τη δουλειά!
Ένα ακόμα φοβερό πλεονέκτημα των ξύλινων κατασκευών στον σχεδιασμό Π.Η.Σ. είναι η δημιουργία ξύλινων υπόστεγων, περγκολλών ή ξύλινων περσίδων σκιασμού.  Εμποδίζουν τον ήλιο να περάσει στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μειώνοντας έτσι την ενέργεια και τα χρήματα για κλιματισμό. Ενώ ξύλινα μπαλκόνια είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τον θερινό σκιασμό. Η θερμομόνωση μπαίνει μεταξύ σκελετού και ξύλινης επένδυσης.
 Επιπλέον, με βάση τη σημερινή νομοθεσία κανονισμών του ΚΕΝΑΚ ( Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) δεν απαιτείται επιπλέον θερμομόνωση.

Εν τέλει η σωστή χρήση του ξύλου –όπως και των άλλων υλικών- μπορεί να δώσει στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου με Π.Η.Σ. μια αρμονία στη κατασκευή και ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα συνδυάζοντάς τα με έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

Πηγή από το άρθρο της κ. Πεπέ Αναστασίας, Αρχιτέκτονα Βιοκλιματικού Σχεδιασμού, Στελέχους του αρχιτεκτονικού γραφείου STUDIO 3+1 ARCHITECTS, www.studio3plus1architects.gr

Θα ήθελες να έχεις ξύλινες κατασκευές στο σπίτι σου;
Πως σου φαίνεται η ιδέα;

Kοινοποίησέ το »

Β. ΜΑΛΙΟΥΡΗΣ Α.Β.Ε. ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ
ROTOSAL ΣΥΡΜΟΣ - ΛΕΒΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.