Διπλασιάζεται η απόδοση των μαύρων φωτοβολταϊκών μονάδων πυριτίου

Ερευνητές του Ινστιτούτου Faunhofer της Γερμανίας πρόσφατα κατάφεραν να διπλασιάσουν την απόδοση των μαύρων φωτοβολταϊκών μονάδων πυριτίου.

 

Η ομάδα των ερευνητών ελπίζει στο μέλλον να συνδυάσει ένα συμβατικό πάνελ (το οποίο μπορεί να απορροφήσει τα ¾ του φάσματος), με το μαύρο πυρίτιο, δημιουργώντας ένα υπέρ-αποδοτικό φωτοβολταϊκό κύτταρο το οποίο να μπορεί να αξιοποιήσει τη συνολική ισχύ του ηλίου.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Fraunhofer στη Γερμανία κατάφεραν να διπλασιάσουν την αποδοτικότητα των ηλιακών κυττάρων μαύρου πυριτίου. Το μαύρο πυρίτιο σχηματίζεται με ακτινοβόληση κανονικού πυριτίου με ένα λέιζερ υπό θειικές συνθήκες. Το πυρίτιο ενσωματώνει το θείο στη σύνθεσή του μετά από επεξεργασία με τους παλμούς laser, δίνοντας στην ουσία το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.

Πρωτότυπα των βελτιωμένων μαύρων κυττάρων πυριτίου είναι ήδη στην παραγωγή και οι μηχανικοί εργάζονται επίσης σε ένα νέο ηλιακό κύτταρο που δημιουργείται από την αφαίρεση της μαύρης επικάλυψης ενός πρότυπου ηλιακού κυττάρου και την εφαρμογή στη θέση της, μαύρου πυριτίου. Αυτό το υβρίδιο θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα κατά τουλάχιστον ένα τοις εκατό. Το Ινστιτούτο Fraunhofer είναι επίσης στη διαδικασία της ανάπτυξης του συστήματος λέιζερ για μαζική παραγωγή, έτσι ώστε οι κατασκευαστές να έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν απλά τον εξοπλισμό στη γραμμή συναρμολόγησής τους και να παράγουν μαύρο πυρίτιο για τους ίδιους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ