Με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων δεν τίθεται κάποιο ζήτημα όσον αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κοντά στη θάλασσα.

Σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται ένα σύστημα, θα πρέπει να γίνεται τακτικά καθαρισμός των panels.

Oι περισσότεροι αντιστροφείς είναι κατάλληλοι για εξωτερική χρήση και είναι στεγανοί, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη ειδικών προδιαγραφών.

Φωτογραφίες πάνελ που έχει διαβρωθεί το αλουμινένιο πλαίσιό τους.

Παραθαλάσσια... φωτοβολταϊκά

Διαβάστηκε από 1878 αναγνώστες -

Οι υψηλές τεχνολογίες εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αντοχή μίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, όπως εκείνες που επικρατούν σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όπως είναι φυσικό οι συζητήσεις όλων περιστρέφονται γύρω από τους καλοκαιρινούς προορισμούς, τις διακοπές και τις εξοχικές κατοικίες. Έτσι, το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κάποιο εξοχικό είναι αρκετά επίκαιρο, καθώς τα κέρδη που ενδεχομένως θα έχουμε υπερκαλύπτουν τα έξοδα συντήρησης που απαιτούνται (το ίδιο ισχύει για τις μόνιμες κατοικίες και για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές).
 
Και αυτό γιατί, παρότι οι εξοχικές κατοικίες χρησιμοποιούνται το πολύ για ένα με δύο μήνες το χρόνο, η συντήρησή τους δε διαφέρει πολύ σε επίπεδο κόστους, σε σύγκριση με τη μόνιμη κατοικία και ειδικά για τις περιπτώσεις όπου η θάλασσα είναι σε απόσταση αναπνοής, κάτι που ενισχύει τη διάβρωση. Τι συμβαίνει όμως με τα φωτοβολταϊκά συστήματα, όταν τοποθετούνται πολύ κοντά στη θάλασσα; Μπορούν να «αντέξουν» στην πορεία του χρόνου από τη διάβρωση του αλκαλικού περιβάλλοντος; 

info
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων κοντά στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα, καθώς η ηλιοφάνεια σε παραθαλάσσιες περιοχές είναι μεγαλύτερη και έτσι πετυχαίνουμε υψηλότερες αποδόσεις. 

Και όμως θα αντέξουν
Όπως προκύπτει, με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων δεν τίθεται κάποιο ζήτημα όσον αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κοντά στη θάλασσα. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας γιατί ενδέχεται να επηρεάσουν την εγκατάσταση. Το πρώτο και σοβαρότερο είναι η διάβρωση από το αλκαλικό περιβάλλον των παραθαλάσσιων περιοχών. Στις περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από την θάλασσα, η διάβρωση είναι πολύ ισχυρή.
 
Για το λόγο αυτόν απαιτείται τα πλαίσια των πάνελ να έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία και να έχουν πιστοποιηθεί για την αντοχή τους στην αλατονέφωση (πάνω στην επιφάνεια των βάσεων και των πλαισίων  επικάθεται ένα στρώμα αλατιού λόγω της υγρασίας που προέρχεται από τη θάλασσα), οι δε βάσεις στήριξης (αλουμινίου) να έχουν υποστεί ανοδείωση ή τουλάχιστον ηλεκτροστατική βαφή κατηγορίας seaside. Επίσης, όλα τα χαλύβδινα εξαρτήματα σύνδεσης πρέπει να είναι ανοξείδωτα.
 
Σε περίπτωση που τα πάνελ δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολύ σύντομα τα πλαίσια των πάνελ να διαβρωθούν, να χάσουν την συνοχή της σύνδεσής και μόνωσής τους και εν τέλει να εισχωρήσει υγρασία και ως εκ τούτου να καταστραφούν. Το ίδιο ισχύει και για τις βάσεις στήριξης. Εάν οι βάσεις στήριξης δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία, είναι βέβαιο ότι θα διαβρωθούν και θα χάσουν τις μηχανικές ιδιότητες που απαιτείται να έχουν, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της όλης κατασκευής. Εάν τα εξαρτήματα σύνδεσης (βίδες, αγκύρια κλπ) δεν είναι ανοξείδωτα, θα διαβρωθούν πολύ γρήγορα και θα μεταδώσουν την διάβρωση στα σημεία που εφάπτονται με τις βάσεις στήριξης και τα πλαίσια των πάνελ. 
 
Ποιά άλλα σημεία απαιτούν προσοχή
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ποιότητα της καλωδίωσης. Όλα τα καλώδια πρέπει να είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών,  ειδικά για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να διαθέτουν προστασία έναντι της UV ακτινοβολίας. Ένα «φτηνό» καλώδιο, χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές θα φθαρεί πολύ γρήγορα και θα έχει αποτέλεσμα τις διαρροές και εν τέλει την παύση λειτουργίας του Φωτοβολταϊκού Συστήματος. Τέλος, οι περισσότεροι αντιστροφείς είναι κατάλληλοι για εξωτερική χρήση και είναι στεγανοί, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη ειδικών προδιαγραφών.

Απαιτείται ιδιαίτερη συντήρηση στο σύστημα; 
Σε παραθαλάσσια ή μη περιοχή, αυτό που συνιστάται είναι ένας περιοδικός καθαρισμός των πάνελ. Δεν απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο υγρό ή κάτι άλλο πιο εξειδικευμένο. Σε γενικές γραμμές, τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα (πλην των πάρκων με trackers) απαιτούν ελάχιστη συντήρηση δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνουν κάποιον μηχανολογικό εξοπλισμό (κινητήρες, κινούμενα μέρη κλπ).
 
Οι εγκαταστάτες προσφέρουν πακέτα τακτικής συντήρησης που κυρίως περιλαμβάνουν βασικούς ελέγχους των υλικών και των συστημάτων. Αυτό βέβαια που απαιτείται είναι να διατηρείται η επιφάνεια των πάνελ καθαρή, απομακρύνοντας τη σκόνη και τυχόν ακαθαρσίες όποτε απαιτείται. Επίσης, ειδικά για τις περιπτώσεις εγκαταστάσεων κοντά στη θάλασσα θα πρέπει να ακολουθείτε επακριβώς τις οδηγίες του κατασκευαστή των υλικών (με την καθοδήγηση του εγκαταστάτη).

Πώς θα ξέρω ότι τοποθετήθηκαν τα κατάλληλα υλικά;
Μια εύλογη απορία που μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα στον καθένα σχετίζεται με το πως μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν τοποθετήθηκαν τα κατάλληλα υλικά που θα αντέξουν το παραθαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι, ο επενδυτής θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εταιρεία στην οποία θα απευθυνθεί και στα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν, συνεκτιμώντας τη διαφορά κόστους που ενδεχομένως να παρουσιάζεται. Επίσης, θα πρέπει να επιλεγούν προϊόντα με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και τις ανάλογες εγγυήσεις. Για παράδειγμα, προφανώς ο επενδυτής που θέλει να κάνει μία παραθαλάσσια εγκατάσταση, μπορεί να επιλέξει πάνελ που διαθέτουν πιστοποιητικό αλατονέφωσης ή να απαιτήσει από την εταιρεία-εγκαταστάτη να χρησιμοποιήσει ανοδειωμένες βάσεις αλουμινίου ή βαμμένες με ηλεκτροστατική βαφή. 

Πόσο με συμφέρει η εγκατάσταση φ/β συστήματος σε εξοχικό; 
Όπως αναφέραμε και στις αρχές του θέματος, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα, παρουσιάζοντας οικονομικά οφέλη που μπορούν ακόμη και να εξυπηρετήσουν την ετήσια συντήρηση της εξοχικής κατοικίας μας. Για παράδειγμα, μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 10 κιλοβάτ (kWp) μπορεί να παράγει 14.000 – 15.000 κιλοβατώρες (kWh) ετησίως. Με την ταρίφα που θα ισχύει από 1/8/12 (0,47025 ευρώ/kWh), θα αποφέρει 6.500 ευρώ - 7.050 ευρώ ετησίως.
 
Ακόμη κι αν η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από δανειοδότηση (οπότε για 10 περίπου χρόνια από την παραγωγή του συστήματος θα αποπληρώνεται και το δάνειο), θα απομένουν αρκετά χρήματα (για τα πρώτα 10 χρόνια περίπου 3.500 ευρώ ετησίως και για τα υπόλοιπα 15 χρόνια περίπου 6.500 ευρώ), για να καλύπτονται οι ανάγκες συντήρησης και διατήρησης της εξοχικής σας κατοικίας. Τέλος, αναφέρουμε ότι η διαφορά κόστους που παρατηρείται σε ένα σύστημα με προδιαγραφές για να «αντέχει» κοντά στη θάλασσα σε σχέση με το αν το τοποθετούσαμε σε κάποια άλλη περιοχή, είναι σχεδόν αμελητέα (κόστος για ένα σύστημα 10 kWp στα 22.000 - 26.000 ευρώ περίπου).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ