«Δέρμα» φωτοβολταϊκών προσφέρει ενεργειακή ουδετερότητα σε κατοικίες

Διαβάστηκε από 1833 αναγνώστες -

Μια ομάδα φοιτητών ανέπτυξε μια ιδέα φωτοβολταϊκού «δέρματος» για τοποθέτηση σε κλασσικά Ολλανδικά σπίτια, ευθυγραμμίζοντας την ενεργειακή χρήση τους στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

 

Περίπου το 60 τοις εκατό των σπιτιών στην Ολλανδία είναι κατοικίες με βεράντα σε σειρά, με περίπου το ένα τέταρτο αυτών να έχει χτιστεί κατά την μεταπολεμική περίοδο. Αν και αυτές οι κατασκευές χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος του ολλανδικού αστικού τοπίου, δεν χτίστηκαν με την ενεργειακή απόδοση ως πρώτη τους προτεραιότητα. Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Delft έχει αναπτύξει μια ιδέα για ένα ηλιακό «δέρμα», που έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιήσει τη χρήση της ενέργειας, διατηρώντας ταυτόχρονα αυτήν την κλασική Ολλανδική αρχιτεκτονική.

Το «δέρμα» καλύπτει το εξωτερικό της υφιστάμενης κατοικίας από μπρος προς τα πίσω, με τη μία πλευρά να καλύπτεται από υαλοπίνακες και φωτοβολταϊκά πάνελ για τη συγκομιδή της ενέργειας από τον ήλιο, ενώ η άλλη παρέχει πρόσθετη μόνωση για να παγιδεύεται η θερμότητα στο εσωτερικό της κατοικίας. Σύμφωνα με την ομάδα, η ιδέα αυτή παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο 1,4 εκατομμύρια παρόμοια Ολλανδικά σπίτια θα μπορούσαν να γίνουν εξ ολοκλήρου ενεργειακά ουδέτερα.

Ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του «δέρματος» αποτελεί η προσαρμοστικότητά του. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το δέρμα περιβάλλει το σπίτι εντελώς, εγκλωβίζοντας τη θερμότητα, εν¨ω στη συνέχεια, το φθινόπωρο και την άνοιξη, ανοίγει εν μέρει για την παροχή εξαερισμού. Στους θερμότερους μήνες του έτους ανοίγει πλήρως, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ροή του αέρα, χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως «φαινόμενο της καπνοδόχου»: η διαφορά πυκνότητας μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί μια δύναμη άνωσης, οδηγώντας σε φυσικό αερισμό μέσα από το κτίριο.

Η ομάδα λέει ότι για την κοινή ολλανδική οικογένεια, η βελτίωση της βιωσιμότητας του σπιτιού τους δεν αποτελεί από μόνη της επαρκή λόγο για μια ανακαίνιση. Αν ο κήπος και ο χώρος διαβίωσης πρόκειται επίσης να ενισχυθεί, ωστόσο, η πρόταση θα ήταν πιο ελκυστική. Ως εκ τούτου, η ομάδα περιέλαβε αυτά τα εξίσου σημαντικά στοιχεία στις λειτουργίες του «δέρματος».

Επειδή το «δέρμα» λειτουργεί ως ζώνη απομόνωσης μεταξύ αυτού και του σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ένα χειμερινό κήπο, ενώ το ίδιο το κτίριο παραμένει ο θερμότερος πυρήνας. Όταν η άνοιξη φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες, και πάλι, ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διασκέδαση ή ως επέκταση του σπιτιού.

Η ομάδα θα παρουσιάσει το πρότζεκτ, τοποθετώντας δέρμα σε ένα σπίτι- μοντέλο με βάση την τυπική Ολλανδική κατοικία. Το σπίτι-μοντέλο θα κατασκευαστεί στις Βερσαλίες της Γαλλίας, στο Solar Decathlon 2014 της Ευρώπης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ένα διαγωνισμό όπου τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο καλούνται να δείξουν λειτουργικές ενεργειακές κατοικίες πλήρους κλίμακας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ