Το 2016 είχαμε και την εγκατάσταση για πρώτη φορά ανεμογεννητριών ισχύς 8 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρώπη επενδύει

Διαβάστηκε από 2217 αναγνώστες -

Η Ευρώπη προσθέτει 1.5 GW αιολικών πάρκων το 2016 με ρεκόρ επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

 
Η βιομηχανία ανακοίνωσε το μέγεθος της επένδυσης το οποίο σχεδιάζεται στα επόμενα χρόνια να προσθέσει 4.9 GW νέας ισχύος σε πέντε χώρες τα μισά από τα οποία θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2016 τα 1.65 GW εγκαταστάθηκαν σε Γερμανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο σε συνολικά 7 νέα αιολικά πάρκα. Συνολικά εγκαταστάθηκαν 338 νέες ανεμογεννήτριες μέσου μεγέθους 4.8 MW μεγαλύτερο δηλαδή από το 4.2 που είχαμε για το 2015. Το 2016 είχαμε και την εγκατάσταση για πρώτη φορά ανεμογεννητριών ισχύς 8 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΔΝΣ της WindEurope Charles Dickson δήλωσε:

"Τα τελευταία 2 χρόνια εγκαταστήσαμε στην Ευρώπη κατά μέσο όρο μια ανεμογεννήτρια την ημέρα. Με ένα μεγάλο αριθμό έργων υπό κατασκευή και υπό σχεδιασμό, περιμένουμε σημαντική αύξηση των μεγεθών μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Αναμένουμε πάνω από 3GW νέων θαλάσσιων αιολικών εγκαταστάσεων το 2017 και πιστεύουμε πως θα φτάσουμε τα 25GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων το 2020, διπλάσια από τη σημερινή.

Από εκεί και πέρα ​​υπάρχει ένα ερωτηματικό. Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, αλλά άλλες χώρες δεν το έχουν πράξει ακόμη.

Τώρα είναι η ώρα για να το πράξουν, καθώς αρχίζουν να συντάσσουν τα Σχέδια Δράσης για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης.
Εν κατακλείδι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την δυναμική της ανάπτυξης της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας για να επιτύχει την ενεργειακή μετάβαση.

Και η θαλάσσια αιολική ενέργεια αποδεικνύεται όλο και πιο προσιτή: οι τιμές κατακύρωσης των τελευταίων τεσσάρων διαγωνισμών αποδεικνύουν ότι οι νέες θαλάσσιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας είναι πλέον ανταγωνιστικές σε σχέση με όλες τις άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας.»
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ