Επέκταση του τομέα των ΑΠΕ με Ευρωπαϊκή και Γερμανική στήριξη

Η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα υπέγραψαν μια κοινή δήλωση προθέσεων, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση και την επέκταση του ελληνικού τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Όλα οι ενδιαφερόμενοι στοχεύουν στο να επωφεληθεί η Ελλάδα, τόσο από την πρόσφατη πτώση του κόστους της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα των φωτοβολταϊκών, όσο και από την εμπειρία της Γερμανίας και της ΕΕ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας έτσι τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατά την υπογραφή, στις 27 Μαρτίου 2013, ο γραμματέας του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Jürgen Becker, υπογράμμισε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. «Με τα χρόνια η Γερμανία έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μειώσει το κόστος υποστήριξης για τα φωτοβολταϊκά, πάνω από το μισό, στο σημερινό επίπεδο, που κυμαίνεται μεταξύ ¤ 0,11 και ¤ 0,16 ανά κιλοβατώρα».

Η Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία του πρότζεκτ: «Αν συνεργαστούμε για την βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα, η χώρα μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, που μπορεί πρακτικά να ανταγωνιστεί με τις συμβατικές πηγές. Η ενεργειακή πολιτική, συνολικά στην Ευρώπη, θα ωφεληθεί από αυτό».

Το πρότζεκτ, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πακέτου βοήθειας της ΕΚ για την Ελλάδα. Η Task Force της χώρας έχει ως στόχο να συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων σε διάφορους τομείς, με την παροχή τεχνικής βοήθειας. «Αν θέσουμε τη σωστή πορεία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας ώθηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε.

Ο Becker πρόσθεσε: «Στη Γερμανία, έχουμε ήδη δημιουργήσει περίπου 380.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2011 μόνο, αποφύγαμε εισαγωγές ενεργειακών ορυκτών ύψους ¤ 25 δισεκατομμυρίων, μέσω της συνδυασμένης χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Αυτό υπογραμμίζει το δυναμικό που περιέχεται στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τα ελληνικά νησιά, ιδίως, οι ΑΠΕ μπορεί να είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση στις ακριβές ντίζελ γεννήτριες».

Στα πλαίσια της Task Force, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας έχει αναλάβει το ρόλο του ηγέτη για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μαζί με την ΕΕ, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του πρότζεκτ μέχρι το 2015.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ