Πανευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης για τις ΑΠΕ

Το κυρίως συμπέρασμα έκθεσης της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η ανάγκη για εισαγωγή μηχανισμών στήριξης για τις ΑΠΕ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Η πρόταση για εισαγωγή των μηχανισμών αυτών, αφορά την εκτόνωση των διάφορων πολιτικών των κρατών-μελών της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση των ΑΠΕ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορές μεταξύ των αγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός της ΕΕ, έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία συνυπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί στήριξης, και δυνατότητες, αλλά και διαφορετικά επίπεδα «ωριμότητας» της τεχνολογίας.

Τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή ενός οικονομικότερου πλαισίου, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός υιοθέτησης των ΑΠΕ στην Ευρώπη και ζήτησαν από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις δυνατότητες ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για την προώθησή τους.

«Η έκθεση δίνει μια ρεαλιστική εικόνα για τις μελλοντικές προκλήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τις ευκαιρίες που φέρνουν. Περιμένουμε όλοι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυξηθεί, αλλά θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε μια τέτοια ανάπτυξη, μόνο εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές», δήλωσε ο Herbert Reul, μέλος του Ευρωπαϊκού και Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

«Η τρέχουσα κατάσταση με μια ευρεία ποικιλία διαφορετικών μηχανισμών στήριξης σίγουρα δεν είναι ιδανική, ειδικά όσον αφορά την εσωτερική αγορά ενέργειας. Στο μέλλον θα πρέπει να βρούμε μια πιο Ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Αυτή η ανισορροπία προκαλεί προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παραπομπή του στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για προμήθεια και εγκατάσταση υλικών εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάταξη της οδηγίας για τον ΦΠΑ της ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η καθολική εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ για τα υλικά εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμικών μονάδων.

Η επιτροπή ψήφισε 49 - 7, με μία αποχή, υπέρ της υιοθέτησης των συστάσεων που περιέχονται στην έκθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τις συστάσεις της ή όχι, στις 15 Απριλίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ