Η νέα γενιά απόδοσης θα αυξηθεί περίπου 14% φέτος, στα 34,1GW, ίσα με περίπου οκτώ ατομικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των επτά οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Αυτό θα ξεπεράσει την 4,4% αύξηση του 2012, όταν μειώθηκε η ζήτηση στην Ιταλία και τη Γαλλία, μετά τις μειώσεις των επιδοτήσεων.
Η Κίνα, μετά την οικοδόμηση δεκάδων εργοστασίων, που βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των πάνελ κατά 20% κατά το παρελθόν έτος, τείνει να καταστεί ο μεγαλύτερος καταναλωτής συσκευών, μετά τον διπλασιασμό του στόχου της για νέα έργα το 2013, τον Ιανουάριο. Τις συνεχόμενα μειούμενες τιμές επωφελούνται οι εγκαταστάτες, συμπεριλαμβανομένων των SolarCity Corp. (SCTY) και SunPower Corp. (SPWR) της Καλιφόρνιας, ενώ πλήγονται οι κατασκευαστές, όπως η LDK Solar Co. της Κίνας και η Renewable Energy Corp. ASA. (REC) της Νορβηγίας.
«Η ηλιακή ζήτηση αποδεικνύεται πολύ ανθεκτική και θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, ακόμη και με την ευρωπαϊκή ύφεση των αγορών», δήλωσε η Jenny Chase, επικεφαλής της ηλιακής ανάλυσης στο Bloomberg New Energy Finance, στη Ζυρίχη. «Η περαιτέρω αύξηση σε εγκαταστάσεις, που οδηγείται από τις χαμηλές τιμές ρεκόρ, ωστόσο, δεν θα κάνει πολλά για να βοηθήσει τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών».
Τα οφέλη προσέρχονται ως επί το πλείστον σε πελάτες και στις εταιρείες που προσλαμβάνουν για την εγκατάσταση. Οι SolarCity και SunPower έχουν κερδίσει 38% και 109%, αντίστοιχα, φέτος, ενώ ο κατασκευαστής που κυριαρχεί (BISOLAR), έχει σημειώσει αύξηση μόλις 23% εκατό κατά την ίδια περίοδο.
Ένα άλμα στο δυναμικό των εργοστασίων επεκτάθηκε σε παγκόσμιο πλεόνασμα των πάνελ το 2012, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών, συμπιέζοντας τις τιμές μετοχών και ωθώντας τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Q-Cells SE (QCE) σε πτώχευση. Η Chase ανέφερε ότι μόνο η περαιτέρω «μαζική διακοπής λειτουργίας» θα σταθεροποιήσει τις τιμές των φωτοβολταϊκών προϊόντων.
Οι τιμές για τα ηλιακά πάνελ πυριτίου βυθίστηκαν περίπου 20% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, μετά από πτώση στο μισό το προηγούμενο έτος.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται να ανατρέψει τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας το 2013, σύμφωνα με αναλυτές της BNEF. Τα έργα έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς το έθνος παρέχει οικονομική στήριξη σε εταιρείες ηλιακής ενέργειας, σε μια προσπάθειά του να διαφοροποιηθούν από τον άνθρακα, από τον οποίο εξαρτάται η βιομηχανία ενέργειας.
Η κινεζική κυβέρνηση αναμένει 10GW νέων ηλιακών έργων το 2013, περισσότερο από το διπλάσιο του προηγούμενου στόχου και τρεις φορές του περασμένου. Η χώρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει 35GW μέχρι το 2015, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο των 21GW, δήλωσε ο Shi Dinghuan, σύμβουλος της κυβέρνησης.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr